Reč koja je postala deo svakodnevnog vokabulara u Ukrajini: Šta je "rušizam"?

"Rušizam" je skraćenica za "ruski fašizam".
Reč koja je postala deo svakodnevnog vokabulara u Ukrajini: Šta je "rušizam"?
Foto: Pixabay
Ukrajinski parlament ovaj pojam definiše u kontekstu ruskog napada, i to kao jednu "vrstu totalitarne ideologije". Šta se krije iza toga?
Od početka ruskog napada na Ukrajinu, reč "rušizam" je postala deo svakodnevnog vokabulara u Ukrajini. Građani, mediji i političari koriste je da bi povukli paralele između aktuelnog rata i Drugog svetskog rata.
"Rušizam je reč koja će ući u udžbenike istorije", objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski krajem aprila. 
 
Sada je ukrajinski parlament prvi put definisao taj pojam. U rezoluciji koja je usvojena 2. maja kaže se da je "rušizam" - ruski fašizam", piše Dojče vele.
 
Rezolucija Vrhovne rade Ukrajine ima dve stranice. Na njima se rušizam opisuje "kao vrsta totalitarne ideologije i prakse". Dodaje se da je on temelj režima koji se u Rusiji učvrstio pod predsednikom Vladimirom Putinom.
 
Parlament u Kijevu pod pojmom podrazumeva i "ruski šovinizam" i "imperijalizam", kao i "nasleđe komunističkog režima SSSR-a i nacionalsocijalizma".
 
Ukrajinski parlamentarci smatraju da "rušizam" u prvom redu znači "sistemsku povredu ljudskih prava i temeljnih sloboda", "kult nasilja i militarizma", "kult ličnosti vođe i sakralizaciju državnih institucija", "veličanje Rusije i Rusa i za račun nasilnog ugnjetavanja i/ili negiranja postojanja drugih naroda". Poslednja tačka se odnosi verovatno na rusku propagandu koja ponavlja da ne postoji ukrajinski narod.
Ukrajinska Vrhovna rada je osudila "rušizam" i namerava da apeluje na druge međunarodne organizacije, vlade i parlamente da učine isto. Time ukrajinski parlamentarci ne žele samo da "podsete svet na ruske zločine" već žele kasnije i da izvedu rusko rukovodstvo pred lice pravde.
  • Reds

    14.05.2023 16:34
    Rusija je nakon propasti socijalizma uspostavljena vrednosno na pravoslavlju, dakle na konzervativnoj ideologiji. Međutim, položaj muslimana u Rusiji je na nedostižno visokom nivou za bilo koju zapadnu zemlju. Rusija je veoma daleko od fašizma, za razliku od, na primer, Ukrajine. Ukrajinski bezbednosni sistem je ispunjen ekstremnim nacionalistima i fašistima. Ukrajinski fašisti su ostvarili potpunu ideološku hegemoniju i njihovi fašisti iz Drugog svetskog rata su danas nacionalni heroji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin