Belgija uvodi zeleno trepćuće svetlo na vozila

Većina vozača zna da se treba skloniti kad prolaze vozila pod rotacijom, ali šta učiniti kad vidite vozilo sa zelenim trepćućim svetlom?
Belgija uvodi zeleno trepćuće svetlo na vozila
Foto: Pixabay
To bi vam se moglo dogoditi u Belgiji, gde je počeo novi pilot-projekat belgijskog saobraćajnog instituta Vias, koji je dobrovoljnim vatrogasnim društvima podelio zelena svetla. Ona bi trebalo da povećaju vidljivost takvih vozila i omogući korisnicima brži dolazak do odredišta. 
U Belgiji ih zovu "uslužnim svetlima", odnosno "svetlima pristupačnosti". Pritom se ne misli na svetla koja osvetljavaju enterijer, već su to svetla koja imaju za cilj da obaveste druge učesnike u saobraćaju da se radi o dobrovoljnom vatrogascu koji je na putu do vatrogasne stanice iz koje će ići na hitnu intervenciju. 
Pilot-projekat je pokrenut u aprilu, a trajaće osam meseci. Tokom tog vremena meriće se vreme potrebno za dolazak do cilja, odnosno uticaj svetala na potencijalno skraćivanje vremena dolaska vatrogasnih dobrovoljaca. 
 
Projekat obuhvata četiri regije, a sled je takav da će prva četiri meseca vozila imati ugašena zelena svetla. Tokom druga četiri meseca svetla će biti aktivirana u vožnji. Ispitivaće se stižu li volonteri svojim automobilima dok su upaljena svetla brže do vatrogasne baze, kako se drugi učesnici u saobraćaju ponašaju prema njima i osećaju li se vatrogasci volonteri sigurno dok voze s upaljenim svetlima.
 
Belgija pritom nije prva koja se bavi ovom idejom. U Kanadi su već duže vreme vozila volontera vatrogasaca opremljena zelenim trepćućim svetlom, dok se u pojedinim američkim državama koriste plava svetla. Sva vozila s ovim svetlima moraju i dok su ona upaljena da voze poštujući saobraćajne propise. U Evropi se ovakva svetla koriste u Velikoj Britaniji, a koriste ih doktori tokom hitnih intervencija. 
  • Ivana

    29.05.2023 09:15
    Ovo deluje kao nesto bas super!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin