Olovka koju je Eva Braun poklonila Hitleru uskoro na prodaju

Olovka koju je Hitler dobio za njegov 52. rođendan od dugogodišnje partnerke Eve Braun u junu će biti prodata na aukciji u Belfastu.
Procena je da će olovka dostići cenu od 50.000 do 80.000 funti.
Pre dvadesetak godina istu olovku, koju je nacistički vođa dobio 20. aprila 1941, na aukciji je kupio kolekcionar. Na njoj je ugravirano "Eva" te stoje inicijali AH", kako piše "Gardijan".
Na aukcijama kuće Blumfild u istočnom Belfastu 6. juna naći će se niz predmeta povezanih sa bitnim događajima ili poznatim osobama iz istorije, među ostalima i Hitlerova fotografija sa njegovim potpisom i pomilovanje iz 1869. godine kojim je kraljica Viktorija pomilovala irske pobunjenike osuđene za izdaju.
 
Karl Benet, direktor aukcijske kuće, rekao je da očekuju interesovanje iz celog sveta.
 
"Važnost Hitlerove ugravirane lične olovke leži u činjenici da pomaže razotkrivanju skrivenog dela istorije, i daje uvid u Hitlerove privatne odnose, koje je on skrivao od očiju javnosti", komentarisao je Benet.
  • Марко

    30.05.2023 08:42
    Фашизам на делу
    Помахнитали Запад рестаурише фашизам и велича Хитлера, па ће се неки нови обожавалац хвалисати како поседује неки од предмета, који се може и данас користити, поистовећују се са самим "вођом"???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".