Stroža pravila zbog brojnih smrti na Mont Everestu: Slabi i neiskusni planinari prave problem

Slabi planinari koje na Mont Everest vode nedovoljno iskusne vođe ekspedicija uzrokuju probleme, rekao je iskusni planinarski vodič nakon jedne od najsmrtonosnijih sezona na najvišoj planini sveta.
Stroža pravila zbog brojnih smrti na Mont Everestu: Slabi i neiskusni planinari prave problem
Foto: Pixabay
Najmanje 12 planinara je poginulo, a pet ih se vodi kao nestalo i strahuje se da su mrtvi na 8.849 metara visokom Mont Everestu tokom ovogodišnje glavne penjačke sezone koja se upravo završila, najsmrtonosnije od zemljotresa koji je izazvao lavinu u kojoj je 2015. smrtno stradalo 18 ljudi.
"Najslabiji klijenti s manje iskusnim operatorima deo su problema", rekao je u glavnom gradu Nepala Katmanduu Gaj Koter, poznati vodič sa Novog Zelanda koji se pet puta popeo na Everest. 
Klijenti bi trebalo da ispune minimalne standarde penjanja s dokazanim prethodnim usponima pre dolaska na Everest, dodao je Koter.
 
Troje alpinista šerpe poginula su kada se led obrušio na njih u donjem delu planine u aprilu, a ostali koji su umrli podlegli su bolesti ili iscrpljenosti, rekli su vladini zvaničnici zaduženi za ovaj sektor.
 
Nepal reguliše penjanje na Everest i njegov drugi himalajski vrh, insistirajući na tome da svi dobiju dozvolu, ali Koter kaže da vodiči ekspedicija koje vode klijente na planinu treba da zadovolje minimalne standarde opreme i osoblja.
 
Mnogo je operatora koji vode klijente na Everest, ali ne razumeju kako izbeći incidente, a kad stvari krenu po zlu, nemaju uspostavljene protokole za rešavanje problema, rekao je Koter.
 
Bigjan Koirala, zvaničnik ministarstva turizma koji nadzire penjanje, rekao je da vlada razmatra dodatne propise, ali nije izneo detalje. 
 
Nepal je ove godine izdao rekordnih 478 dozvola za Everest, a stotine ljudi su stigle do vrha.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.