Panteon počinje da naplaćuje ulaz

Posetioci rimskog Panteona, jednog od najbolje očuvanih spomenika antičkog sveta, od 3. jula će plaćati ulaznicu od pet evra, saopštilo je italijansko ministarstvo turizma.
Panteon počinje da naplaćuje ulaz
Foto: Pixabay
Sada crkva, a nekada ogromni cilindrični hram čiji neoštećeni spoljni zid podupire kupolu visoku 43,3 metra privlači milione posetilaca svake godine, što ga čini jednom od najvećih italijanskih turističkih atrakcija.
Dugo odlagano uvođenje naplate ulaznica deo je nastojanja da se izvuče veća dobit od italijanskih kulturnih dobara.
Od toga će ministarstvo turizma dobiti 70 odsto prihoda za pomoć u pokrivanju čišćenja i održavanja, a ostatak rimska biskupija. Za vreme verskih obreda ulaz će biti besplatan za vernike.
 
Sadašnji oblik Panteona i šest metara debeli zidovi datiraju iz ranog perioda vladavine cara Hadrijana, koji je došao na vlast 117. godine nove ere.
 
Kupola antičkog hrama je i dalje najveća kupola od nearmiranog betona na svetu i ima kružni svetlarnik na vrhu.
 
Zgrada je preživela napade varvara na Rim, a u hrišćansku crkvu je pretvorena 609. godine.
 
"Ako će ostati još 2.000 godina, treba im nešto novca", rekao je nemački turista Karsten Keler u petak, čekajući u redu za jednu od poslednjih besplatnih ulaznica u ponudi.
 
Briga za umetnost i arhitekturu dugo je predstavljala izazov za zemlju koja je odgovorna za više mesta svetske baštine UNESCO nego bilo koja druga i ima dugotrajne probleme zbog birokratije i slabog javnog finansiranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin