Turista koji je urezao inicijale na Koloseum: "Nisam znao koliko je star"

Turista iz Engleske, koji je optužen da je oštetio rimski Koloseum, rekao je da nije svestan starosti antičkog spomenika.
Ivan Dimitrov, 27-godišnji fitnes instruktor koji živi u Bristolu, napisao je pismo izvinjenja gradonačelniku Rima Robertu Gualtieriju, nakon što je ključem urezao svoje i ime svoje devojke u unutrašnji zid 2.000 godina starog Koloseuma, preneo je Gardijan.
U pismu je engleski turista, kome je italijanska policija ušla u trag nakon petodnevne potrage, napisao da je tek sada shvatio "ozbiljnost počinjenog dela".
"U ovim redovima želim da uputim svoje iskreno izvinjenje Italijanima i celom svetu za štetu nanetu imovini koja je, u stvari, nasleđe čitavog čovečanstva", dodao je on u pismu objavljenom danas u lilstu "Mesađero".
 
Dimitrov, kome preti velika novčana i moguća zatvorska kazna, pohvalio je one koji "čuvaju neprocenjivu istorijsku i umetničku vrednost Koloseuma sa posvećenošću, pažnjom i požrtvovanjem".
 
"Sa dubokom sramotom tek nakon onoga što se, nažalost, dogodilo saznajem za starost spomenika", naveo je on.
 
Rimski amfiteatar, završen pod carem Titom 80. godine nove ere, mesto je gde su se gladijatori borili jedni protiv drugih i divljih životinja u okrutnim borbama, koje su posmatrale hiljade gledalaca.
 
Dimitrova, obučenog u plavu košulju sa cvetovima, navodno je snimio posmatrač kako ključem grebe "Ivan + Hejli 23" na zidu spomenika.
 
  • Milan

    06.07.2023 11:08
    Ljudska glupost...
    Koliko neobrazovan i tupav treba da budeš pa da "ne znaš" da je Koloseum u Rimu istorijski spomenik.
    To je problem današnje civilizacije - neki pametni ljudi su omogućili glupim ljudima da relativno pristojno žive, a sad ti glupi, figurativno ili bukvalno, upropaštavaju sve oko sebe, nesvesni svoje gluposti i ograničenosti. Pri tome, marketinški stručnjaci i političari im podilaze, jer im prave promet ili daju glasove na izborima, pa ne shvatajući da su zapravo ovce za šišanje, misle i da su nešto mnogo bitni. Najgore je kada glup čovek počne da priča o "pravu na mišljenje", a ceo život nije imamo dve originalne misli, nego ponavlja nekakve tupave parole i gluposti koje je čuo na TV ili pročitao na FB.
  • Арсен Лупен

    06.07.2023 10:47
    ...
    @Kaca Telep
    Причам у своје и само своје име. Не бих га снимао него би добио такву дандару да би се ус*ао. Да му је то урадио не би било потребе за потрагом за дотичним. Ви имате храброст миша ја бих рекао.
  • Nana

    06.07.2023 09:35
    Antički spomenici su preživeli vekove ratova, revolucija, zemljotresa ali ove retardirane instsgram, tik tok i ostale generacije izgleda da neće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin