Studija u SAD-u: Čak 45 odsto vode iz slavina je kontaminirano "večnim zagađivačima"

Najmanje 45 odsto vode iz slavina u SAD-u kontaminirano je PFAS-om, nazvanim "večnim zagađivačem", pokazuje velika studija američke vladine agencije.
Studija u SAD-u: Čak 45 odsto vode iz slavina je kontaminirano "večnim zagađivačima"
Foto: Pixabay
Perfluoralkilne i polifluoroalkilne materije (PFAS) su porodica sintetičkih hemijskih jedinjenja za koje se sumnja da imaju štetan uticaj na zdravlje, čak i da su odgovorni za rak ili kongenitalne deformacije.
Ovi zagađivači, koji svoj nadimak "večni" duguju svom vrlo dugom životnom ciklusu, mogu da dospeju u industrijske ispuste i na odlagališta otpada i tako zagade različite izvore vode.
Keli Smoling, glavna autorka studije, izjavila je za agenciju AFP da su naučnici američkog USGS-a "testirali uzorke vode prikupljene direktno iz kuhinjskih slavina širom zemlje".
 
U svojoj studiji, objavljenoj ove nedelje u časopisu "Environment International", USGS procenjuje 75 odsto šanse za pronalazak PFAS-a u vodi u urbanim područjima u poređenju s 25 odsto u ruralnim područjima. 
 
Istraživanje je bilo fokusirano na 32 vrste PFAS-a, od više od 12.000, od kojih se neke ne mogu otkriti trenutnim tehnologijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin