Evropska federacija novinara zabrinuta zbog dezinformacija veštačkom inteligencijom

Evropska federacija novinara (EFJ) je upozorila da se veštačka inteligencija sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji.
Evropska federacija novinara zabrinuta zbog dezinformacija veštačkom inteligencijom
Foto: Pixabay
Cilj je širenje dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje i zato je, navodi EFJ, više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumela funkcionisanje medija.
"Veštačka inteligencija čini moćne alate svima dostupnim, uključujući i zlonamerne aktere. Zato je važno da se medijska pismenost posmatra kao skup alata i tehnika koje omogućavaju korisnicima da prepoznaju dezinformacije i protumače medijski sadržaj", navodi EFJ.
U predstojećem periodu bi, kako navodi EFJ, Evropska zajednica za veštačku inteligenciju, podatke i robotiku trebalo da razgovara sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata veštačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.
 
"Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da obezbede da se alati veštačke inteligencije koriste u skladu sa novinarskim standardima", dodala je federacija novinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin