Ljudska vrsta "za dlaku" izbegla istrebljenje

Ekstremna hladnoća najverovatnije je uticala na masovno izumiranje ljudskih predaka pre 900.000 godina, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika sa više američkih univerziteta.
Ljudska vrsta "za dlaku" izbegla istrebljenje
Foto: Pixabay
Studija je na osnovu analize DNK utvrdila da su se populacije predaka oporavile oko 100.000 godina kasnije, prenosi Science news.
Na osnovu moderne ljudske DNK smatra se da su se ljudski preci možda borili protiv izumiranja pre otprilike 900.000 godina pre nego što su se vratili i možda evoluirali u Homo heidelbergensis.
U tom vremenskom razdoblju vladale su ekstremne hladnoće i dugotrajne suše u Africi i Evroaziji, pokazuju prethodni geološki dokazi.
 
Genetičar i jedan od autora studije Vangđi Hu sa Univerziteta u Njujorku rekao je da ta teza ukazuje da je relativno mali broj preživelih velike hladnoće kamenog doba možda evoluirao u neandertalce.
 
Prethodne analize DNK dobijene iz drevnih fosila procenjuju da se ova uobičajena vrsta predaka pojavila između 700.000 i 500.000 godina. Nedugo pre toga, pripadnici ljudskog roda, Homo, izdržali su oko 117.000 godina dugo smrzavanje, zadržavajući u proseku 1.280 jedinki sposobnih za razmnožavanje, a u studiji se navodi da se taj broj naših evolucijskih predaka reprodukovao taman toliko da spreči izumiranje.
 
Prema proceni naučnog tima, pre početka nepovoljnih klimatskih uslova, broj jedinki koje su učestvovale u razmnožavanju u istoj populaciji iznosio je između 58.600 i 135.000.
 
Huov tim osmislio je novu statističku metodu za analiziranje drevnih populacija koristeći obrasce zajedničkih varijanti gena u današnjim ljudskim populacijama.
 
Savremeni genetski podaci došli su od 3.154 ljudi u 10 afričkih populacija i 40 evropskih i azijskih populacija, a Huova grupa je tu informaciju dobila iz dve naučne baze podataka ljudske DNK.
Naučnici su otkrili da se u genima današnjih Afrikanaca nalaze mnogo jači dokazi o krahu drevne populacije nego što je to slučaj sa ljudima iz drugih krajeva sveta. Umanjena populacija ljudskih predaka verovatno je živela u Africi počevši od pre oko 900.000 godina, iako se Evroazija ne može isključiti kao matični region za preživele, naveo je tim.
 
Sve veći broj fosilnih otkrića sugeriše da su grupe iz roda Homo okupirale različite delove Afrike, Azije i Evrope pre otprilike 900.000 do 800.000 godina, ali i da su populacije, koje nisu povezane s nastankom Homo sapiensa, možda bile prilagodljivije na drastičnu promenu klime. 
  • Nn

    03.09.2023 18:06
    .
    Al zato je sad necemo izbeci, jer nas sistematski ubijaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin