Ablendujete li drugim vozačima kad vidite policijski radar? Evo da li je to kažnjivo

Ablendovanje ili blicanje je široko rasprostranjen način komunikacije, odnosno upozorenje koje na putu vozači šalju jedni drugima.
Ablendujete li drugim vozačima kad vidite policijski radar? Evo da li je to kažnjivo
Foto: 021.rs
Naime, treptanje svetala se koristi da se upozore ostali učesnici na putu da ih čeka kontrola saobraćajaca, najčešće radar.
Postavlja se pitanje, međutim, da li je ova popularna metoda komunikacije zabranjena zakonom?
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno, a čak je i korisno.
 
"U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. S druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju, to je manje važno", pojašnjava Okanović i dodaje:
 
"Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspekta bezbednosti u saobraćaju korisna", objasnio je Okanović, prenosi Espreso.
S druge strane, mnogi iz iskustva znaju da mogu da upadnu u problem ako blicaju, a to primete policajci. Većina tada mora odmah da spremi na pregled delove kao što su sijalice, PP aparat, sajla i slično... Na sreću mnogih to se retko dešava.
  • Đura

    10.09.2023 07:52
    Ja kad god vidim da neko divlja ablendujem - bilo policije ili ne. Možda nekom spasim život.
  • Franja

    08.09.2023 19:28
    Treba voziti brzinom
    Ne trebaju radari. U nekim drzavama su kamere koji snimaju kada prolazite vecom brzinom od dozvoljene. A kazna stize postom. Ne vidis policiju a treba da postujes propise. Ovo je i jeftinije od radara, nema veca brzina. Nema ni ablendovanje. Nema ni lezeci "bregova" kod skole. Kome se zuri moze a kazna stize.
  • /

    08.09.2023 12:22
    /
    kome?
    ovima sto voze garsonjere na tockovima-nikako.
    a ionako se u nsu radar namesta pored semafora gde je ionako usporen saobracaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin