Vatikan beatifikuje poljsku porodicu ubijenu zbog skrivanja Jevreja

Vatikan je saopštio da će beatifikovati devetočlanu poljsku porodicu - bračni par i njihovu decu koje su pogubili nacisti tokom Drugog svetskog rata zato što su skrivali Jevreje kako bi ih spasli.
Prošle godine je papa Franja proglasio katoličku porodicu Ulma, uključujući i dete koje je nosila Viktorija Ulma, mučenicima svoje vere, čime je otvoren put za misu beatifikacije koja se održava u njihovom selu Markova, na jugoistoku Poljske.
Porodicu Ulma ubili su u njihovom domu nemački nacistički vojnici i lokalna policija koja je bila pod kontrolom nacista u zoru 24. marta 1944. zajedno sa osam Jevreja koje su krili u svom domu. Veruje se da ih je neko izdao.
Jozef Ulma (44) bio je poljoprivrednik, katolički aktivista i fotograf amater koji je dokumentovao život porodice i sela. Živeo je sa svojom 31-ogodišnjom suprugom Viktorijom, njihovim ćerkama Stanislavom, 7, Barbarom, 6, Marijom 18 meseci, i sinovima Vladislavom, 5, Frančišekom, 3, i Antonijem, 2.
 
Sa njima su ubijeni 70-ogodišnji Saul Goldman sa sinovima Baruhom, Mehelom, Joahimom i Mozesom, kao i Golda Grunfeld i njena sestra Lea Didner sa svojom malom ćerkom Reslom, podaci su poljskog Instituta za nacionalno sećanje, koji je detaljno dokumentovao priču porodice Ulma.
 
Katolička crkva suočila se sa dilemom oko beatifikovanja nerođenog Viktorijinog deteta i njegovog proglašenja mučenikom, zato što između ostalog nije kršteno, što je uslov za beatifikaciju.
 
Vatikan je izdao razjašnjenje navodeći da je dete zapravo rođeno tokom užasa ubistava i dobilo "krštenje krvlju" svoje majke mučenice.
 
Razjašnjenje je izdao 5. septembra kardinal Marčelo Semeraro. Prvi put se dešava da se beatifikuje cela jedna porodica.
  • B

    10.09.2023 22:00
    dirljivo
    Beatifikuju Stepinca, pa se covek zapita kakva je ekipa u Raju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin