Preminuo tvorac klonirane ovce Doli

Britanski naučnik Ijan Vilmut, čije je istraživanje bilo ključno za kloniranje ovce Doli, umro je u 79. godini, objavio je Univerzitet u Edinburgu.
Univerzitet na kojem je radio saopštio je da je naučnik preminuo u nedelju, nekoliko godina nakon što mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.
Vilmut se zajedno s Kitom Kembelom sa škotskog instituta za istraživanje životinja našao na naslovnicama svetskih novina i postao predmet žustrih etičkih rasprava 1996. nakon što su stvorili Doli, prvog sisara kloniranog iz ćelije odrasle jedinke.
"Radio je na razvoju kloniranja i ćelijskog transfera, tehnika koje bi se mogle koristiti za stvaranje genetski modifikovanih ovaca. Ti su napori doveli do Megan i Morang 1995. i Doli 1996“, saopštio je univerzitet.
 
Doli, nazvana po pevačici kantri muzike Doli Parton, bila je prvi sisar kloniran iz ćelije odrasle jedinke postupkom koji se naziva transfer jezgra somatske ćelije (SCNT).
 
Stvaranje Doli je izazvalo strah od kloniranja ljudi ili stvaranja genetskih kopija živih ili mrtvih ljudi, ali vodeći naučnici su isključili tu mogućnost kao suviše opasnu.
 
Vilmut se školovao na Univerzitetu u Notingemu. Isprva je studirao poljoprivredu i potom se prebacio na zoologiju.
 
Na edinburški univerzitet je došao 2005, proglašen je vitezom 2008, a sa univerziteta se povukao 2012.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin