VIDEO: Ekološki aktivisti isprskali Brandenburšku kapiju narandžastom bojom

Aktivisti ekološkog pokreta "Poslednja generacija" danas su Brandenburšku kapiju, simbol Berlina, poprskali narandžastom bojom.
VIDEO: Ekološki aktivisti isprskali Brandenburšku kapiju narandžastom bojom
Foto: Beta/AP
"Protest ukazuje na to da je došlo vreme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti", stoji u saopštenju pokreta "Poslednja generacija".
Prema saopštenju policije, u toku je akcija tokom koje je na Pariskom trgu, tik uz Brandenburšku kapiju, uhapšeno više osoba. 
Aktivisti su za prskanje narandžaste boje na Brandenburšku kapiju i Pariski trg na kojem se nalaze francuska i američka ambasada, upotrebili remodelovane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umesto sredstva za gašenje.
 
Pripadnici Poslednje generacije su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovini septembra pojačanim blokiranjem saobraćajnica. Akcije će biti zaustavljene kada nemačka vlada udovolji zahtevima aktivista, što uključuje pojačanje mera za usporavanje klimatskih promena.
 
 
"Poslednja generacija" zahteva da se Nemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045. Nova uprava Berlina, s demohrišćanskim gradonačelnikom Kaiom Vegnerom na čelu, najavilo je oštrije mere protiv pripadnika pokreta tokom najavljenih akcija blokiranja saobraćaja.
 
Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja javnog servisa SWR, 85 odsto građana u potpunosti odbacuje akcije Poslednje generacije, a samo četiri odsto ih podržava.
  • pavle

    17.09.2023 18:13
    To nisu nikakvi aktivisti nego vandali. Zatvorske kazne plus naplata punog iznosa za vracanje spomenika u prvobitno stanje. Svaka budala danas sebe naziva aktivistom...
  • Četkica

    17.09.2023 16:16
    za zube
    Je za takozvane aktiviste.Naterati ih da oribaju Kapiju do visokog sjaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin