VIDEO: Bačeno ratno oružje truje Baltičko more

Baltik, strateški plovni put koji povezuje velike evropske nacije, sada je jedna od najzagađenijih vodenih površina na Zemlji.
Razlog je taj što su neeksplodirane granate, bombe, projektili i hemijski agensi ostavljeni u vodi nakon dva svetska rata.
Odlaganje u more se tada smatralo brzim, sigurnim i jeftinim rešenjem da se reši neželjene municije.
Već jedan vek ovo oružje leži na dnu Baltičkog mora, polako ispuštajući otrovne hemikalije uključujući TNT, iperit, fosgen i arsen.
 
Dok se poverenik EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius sastaje s ministrima baltičkih država u Litvaniji kako bi razgovarali o rešenjima, stručnjaci kažu za Euronews da je problem predugo ignorisan.
 
Ekološka katastrofa
 
Hemikalije koje se oslobađaju iz municije menjaju kiselost i temperaturu morske vode, destabilišući ekosisteme. Oni takođe uzrokuju rak kod mnogih vrsta, a ostaci municije su čak pronađeni u tkivu ribe.
 
Stručnjaci strahuju da bi konzumiranje ribe ulovljene u blizini odlagališta moglo dovesti do nakupljanja kancerogenih materija u ljudskom organizmu.
 
 
Terens Long, osnivač Međunarodnog dijaloga o podvodnoj municiji, rekao je za Euronews da je potrebna veća svest javnosti kako bi se izvršio pritisak.
 
"Podvodna municija ispušta toksine koji štete morskim ekosistemima i ugrožavaju naš morski život. Bilo da ste uporni zagovornik klimatskih promena ili ne, ovo pitanje utiče na sve nas", rekao je Long.
 
On je poručio da TNT u municiji može spaliti i izbeliti korale i stvoriti priliv materija koje izazivaju štetno cvetanje algi.
"Gas se razgrađuje u neorganski arsen koji se širi morskim dnom, ubijajući sve oko sebe. Hemikalije takođe utiču na fotosintezu planktona i stopa izleganja jaja rakova. Takva je situacija danas na Baltiku. Ne možemo spasiti mora ako ne prihvatimo realnost u vodi", dodao je Long.
 
Iako su naučnici decenijama pružali dokaze koji potkrepljuju takve zabrinutosti, političari su odugovlačili s obzirom na poteškoće u definisanju zakonskih obaveza za zaboravljeno oružje.
 
I dok je javnost akutno svesna opasnosti od zagađenja plastikom i mikroplastikom u našim okeanima, malo se zna o opasnostima bačene municije za sigurnost životinja i ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin