Dizajnirane boce, poput koka-kole, mogle bi da budu istisnute iz EU

Boca koka-kole sa potpisom, zajedno sa drugim dizajnerskim bocama za viski ili parfem, mogla bi da bude istisnuta sa evropskog tržišta.
Dizajnirane boce, poput koka-kole, mogle bi da budu istisnute iz EU
Foto: Pixabay
To bi mogla da bude posledica pravila EU za promovisanje pakovanja za višekratnu upotrebu da bi se smanjio ambalažni otpad u Evropi.
Taj zakon je prihvaćen 24. oktobra u Komitetu Evropskog parlamenta za životnu sredinu, što je prvi korak u proceduri pre nego što parlament u novembru usvoji nacrt, objavio je Euractiv.
 
Plan je da se zakon finalizuje na vreme pre junskih evropskih izbora.
Euractiv ističe da primenom tog zakona postoji rizik da se naruši zaštita prava intelektualne svojine kada je u pitanju posebna ambalaža kao što su brendirane boce za pice.
 
"Rizik je da ce upakovani proizvodi početi da izgledaju isto. Kreativni dizajn i kultni oblici postepeno ce nestati, a komercijalna vrednost ce biti protracena jer brendovi više ne mogu da se izdvajaju jedni od drugih na policama", saopštilo je trgovinsko udruženje koje predstavlja proizvođače staklenih flaša FEVE.
 
Zahtevi za dizajn ambalaže su navedeni u direktivi o ambalažnom otpadu koja zahteva da se težina i zapremina ambalaže svedu na minimum.
 
Predstavništvo kompanije Koka-kola u EU u Briselu za sada je odbilo da komentariše nacrt novog zakona, navodeći da istražuje implikacije na svoje proizvode.
  • Milorad

    01.11.2023 17:00
    Koka kola...
    Sve proizvode koka kole treba izbaciti iz Srbije. Trovačnica ne sme da radi.
  • Zemlja čudesa

    29.10.2023 13:01
    Debili bez premca
    Prvo ste ukinuli povratnu staklenu ambalažu kako biste uveli PET sa istom tom pričom o smanjenju težine ambalaže. Sada kada smo zatrpani sa plastičnom ambalažom koja će se razgrađivati narednih nekoliko stotina godina otkrili ste da je staklena ekološki mnogo prihvatljivija? I šta će se dogoditi kada za koju godinu shvatite da proizvodnja stakla troši mnogo energije i proizvodi CO2?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin