Objavljena lista najskupljih gradova za život u Nemačkoj

Troškovi života u Minhenu najveći su u Nemačkoj i 38 odsto su veći nego u okrugu Vogtland na drugom kraju lestvice.
Objavljena lista najskupljih gradova za život u Nemačkoj
Foto: Pixabay
To su objavili Nemački ekonomski institut i Savezni institut za istraživanje građevinarstva, urbanizma i prostornog razvoja.
Odlučujući faktor su troškovi stanovanja. Ako nisu uključeni, razlika između najskupljeg i najpovoljnijeg je znatno manja - šest odsto, a tada je Štutgart najskuplji grad, a Ler najjeftiniji. Kada se uključe troškovi stanovanja, život u gradu Minhenu je 25,1 odsto skuplji od nemačkog proseka.
Slede okrug Minhen sa 16,7 odsto višim troškovima, Frankfurt (15,9 odsto) i Štutgart (14,8 odsto). Okrug Vogtland je 9,5 odsto ispod državnog proseka, kao i Grajc. Sledi Gerlic (9,4 odsto ispod), kao i grad Pirmasens i okrug Salcland s 9,3 odsto ispod proseka.
 
Naročito je skupo i u popularnim stambenim područjima, na primer na ivici Alpa ili Bodenskog jezera. Istočne savezne pokrajine, s druge strane - s izuzetkom Berlina i okoline - obično su znatno jeftinije od državnog proseka. 
 
Isto važi i za pojedina područja u srednjoj i severozapadnoj Nemačkoj, zapadno od Frankfurta i na krajnjem severu i istoku Bavarske. 
 
Proračuni se temelje na oko 24 miliona pokazatelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin