Umro Frenk Borman, komandant misije Apolo 8 koja je prva obletela oko Meseca

Kosmonaut Frenk Borman, komandant legendarne misije Apolo 8, prve koja je kružila oko Meseca, preminuo je u 95. godini, objavila je NASA.
"Frenk Borman bio je pravi američki heroj", izjavio je šef američke svemirske agencije Bil Nelson.
 
"Njegovo veliko iskustvo i stručnost doveli su do toga da ga je NASA izabrala da se pridruži njenoj drugoj grupi kosmonauta", rekao je Nelson.

Godine 1965. prvi je put otišao u svemir u misiji Džemini 7, koja je trajala 14 dana.

Misija Apolo 8 poletela je u decembaru 1968, s Frenkom Bormanom i još dvojicom kosmonauta, Džemsom Lovelom i Vilijamom Andersom. 
 
Tokom misije Apolo 8, oni su putovali 378.000 kilometara i 10 puta obišli Mesec, što je kasnije pomoglo u prvom spuštanju ljudske posade na Mesec, tokom misije Apolo 11, kada je Nil Armstrong postao prvi čovek koji se spustio na mesečevo tlo, 20. jula 1969. godine.
 
Poznata fotografija "Earthrise" snimljena je tokom ove misije.
 
"Njegova služba u NASA i za našu naciju nedvosmisleno će nadahnuti generaciju Artemisa da dostignu nove kosmičke obale", rekao je Bil Nelson.
 
NASA planira da se vrati na Mesec programom Artemis, naslednikom Apola. Misija Artemis 2 trebalo bi da poleti krajem 2024. i da kruži oko Meseca s posadom na brodu.
 
Ovog puta NASA želi da uspostavi trajnu ljudsku prisutnost na Mesecu, kako bi on bio odskočna daska za misije s ljudskom posadom na Mars.
  • dobrivoje

    10.11.2023 10:56
    @Kompleksi su čudo 10.11.2023
    Nisu u pitanju kompleksi nego neobrazovanost ,neznanje i lakovernost. Lako se orihvata svaka glupost sa FB i ostalih mreža.
  • Kompleksi su čudo

    10.11.2023 09:55
    Ovo kako glupak reaguje na uspehe Nase je čudo od kompleksa. Mogu oni da postignu šta god, ali mi smo u našem svinjcu glavne svinje i to sa ponosom ističemo. Ne možemo da se takmičimo sa njima u svemiru, ali možemo u blatu.
  • Merge

    10.11.2023 07:34
    Glumac
    Dodao bih i dobar glumac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin