Privedeni eko-aktivisti koji su farbali Slavoluk mira u Milanu i Brandenburšku kapiju u Berlinu

Eko-aktivisti grupe "Ultima Generazione" (Poslednja generacija) predati su u sredu tužilaštvu zbog prskanja farbe na Slavoluku mira u Milanu.
Nakon incidenta, privedeno je sedam demonstranata starosti od 19 do 42 godine. 
 
Akcija je bila poslednja u nizu sličnih demonstracija koje je grupa organizovala kako bi skrenula pažnju na potrebu borbe protiv klimatske krize.
Tokom svojih protesta, članovi "Ultima Generazione" blokiraju puteve i polivaju boju koja se lako pere preko zaštitnih paravana umetničkih dela i spomenika. 
 
Aktivisti klimatskog pokreta "Poslednja generacija" juče su ponovo premazali Brandenburšku kapiju u Berlinu narandžastom bojom.
Kako je saopštila policija, kod spomenika su uhapšene dve osobe.
 
Ta grupa je 17. septembra već obojila narandžastom bojom Brandenburšku kapiju, gde su još u toku radovi na čišćenju, čija se cena procenjuje na preko 115 hiljada evra.
 
Jedan klimatski aktivista rekao je da će spomenik ostati narandžasti sve dok Nemačka ne prestane da koristi naftu, gas i ugalj ili barem dok vlada ne pokaže ozbiljnu posvećenost društveno pravednom prelasku sa fosilne energije.
  • B

    18.11.2023 18:32
    treba mi pomoc
    U cemu je razlika izmedju vandalizma i aktivizma?
    Bilo bi lepo da i nasi kvaziliberali shvate, za mene je sasvim svejedno da li mi na zgradu izlupate pecat tipa ne dam Exit ili mi ih ofarbate u boje zastave.
    Vandalizam je i jedno i drugo bez obzira na vase politicke stavove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin