Italijansko opersko pevanje na listi Unesko

Italijansko opersko pevanje uvršteno je na listu kulturne baštine UN.
Italijansko opersko pevanje na listi Unesko
Foto: Pixabay
Agencija UN za kulturu (UNESCO) objavila je da uključuje ovu četiri veka staru umetnost, koju čini kombinacija kostima, drame i muzike, u svoju kategoriju nematerijalne kulturne baštine.
 
Italijanska opera razvila se krajem 16. i početkom 17. veka u Firenci, na dvoru porodice Mediči.
Opera najčešće uključuje zamršene zaplete, pomno osmišljen nastup i virtuozno pevanje.
 
Opersko pevanje pridružuje se drugim poznatim italijanskim veštinama, kao što su pravljenje pice i umetnost penjanja na alpske vrhove, koje se već nalaze na listi Uneska.
"Ovo je zvanična potvrda onoga što smo već znali, a to je da je opera svetska izvrsnost“, rekao je italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano nakon odluke Uneska.
 
Unesko je italijansku operu opisao kao fiziološki kontrolisan način pevanja koji pojačava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su amfiteatri i crkve.
 
U obrazloženju se ističe da umetnost promoviše kolektivnu koheziju i sociokulturno pamćenje, kao i da je sredstvo slobodnog izražavanja i međugeneracijskog dijaloga.
 
Prvim velikim kompozitorom opere smatra se Italijan Klaudio Monteverdi, koji je živeo od 1567. do 1643. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin