Ekološki aktivisti bacili blato i čokoladno mleko na Crkvu svetog Marka u Veneciji

Ekološki aktivisti isprljali su smešom blata i čokoladnog mleka fasadu crkve Svetog Marka u Veneciji, u najnovijem protestu za očuvanje klime, što je naišlo na oštru osudu gradonačelnika tog grada.
Policija je ubrzo privela šest aktivista koji su učestvovali u tom poduhvatu.
 
Za sada nema informacija da li je naneta trajna šteta toj vizantijskoj crkvi, simbolu Venecije.
Aktivisti pokreta Poslednja generacija (Last Generation Movement) traže fond za reparacije od 20 milijardi evra za nadoknadu Italijanima zbog šteta izazvanih klimatskim promenama. 
 
Naveli su pretnje od podizanja nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno pogodila neke italijanske zajednice.
Rekli su da se u tečnosti posutoj po fasadi i stubovima crkve nalazila mešavina blata i čokoladnog napitka "Neskvik“.
 
Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro osudio je protest kao sraman i ozbiljan čin vandalizma. On je rekao da aktivisti imaju prava na protest, ali da moraju da poštuju zakon i kulturnu i versku baštinu zemlje.
 
Aktivisti su se pak pozvali na poziv pape Franje da se zaštiti životna okolina.
 
Vatikanski sud nedavno je osudio dvoje aktivista Poslednje generacije i naredio im da plate kaznu od više od 28.000 evra, posle akcije u kojoj su zalepili ruke na podest drevne statue u Vatikanskom muzeju, kako bi privukli pažnju na svoje pritužbe.
 
U drugim protestima ekoloških aktivista blokirani su autoputevi u raznim delovima Italije, a registrovano je i lepljenje ruke za zaštitno staklo slike Botičelija u galeriji Ufici.
  • Milica

    08.12.2023 20:45
    Ala neki ljudi imaju vremena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin