Tona novčanica prebačena sa severa na jug Gaze tokom nedavnog primirja

Tokom nedavnog primirja u ratu Izraela i Hamasa 900.000 novčanica, ukupno 180 miliona šekela (oko 45,5 miliona dolara), tajno je prebačeno sa severa Pojasa Gaze na jug, objavio je Fajnenšel tajms.
Tona novčanica prebačena sa severa na jug Gaze tokom nedavnog primirja
Foto: Pixabay
Novčanice od po 200 šekela (54 dolara), teške skoro tonu, transportovane su u konvoju vozila krajem novembra.
 
Ovu neuobičajenu misiju su podržale UN uz jaku bazbednost i Izrael je za to znao.
Novčanice su sakupljene iz dve filijale Banke Palestine na severu Gaze, a transfer je omogućio da šest bankomata koji su još uvek radili na jugu i u centralnom delu Pojasa izdaju novac u gotovini.
 
Cilj misije je bio da transfer novca olakša ekonomsku situaciju koja uveliko zavisi od novca u gotovini.
Pre početka rata, po podacima UN, 81 odsto stanovnika Gaze je živelo u siromaštvu i oslanjalo se na međunarodnu ekonomsku pomoć.
 
Otkako je rat počeo i pre primirja nedostajale su novčanice na jugu Pojasa Gaze, a elektronskog transfera je retko bilo i inflacija je divljala, piše britanski list.
 
U izveštaju se dodaje da su tokom primirja neke filijale banaka na jugu Gaze otvorene da pruže hitne usluge.
 
Palestinska uprava koja kontroliše delove druge palestinske teritorije, Zapadne obale, dala je instrukcije bankama da daju zajmove zaposlenima čije su plate smanjene ili odložene, te zahtev da se ponudi hitno finansiranje kompanija i odloži otplata zajmodavcima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin