Niko kao Ilon Mask

Mnogi bogataši ove godine postali su još bogatiji i više od polovine od 2.568 milijardera u svetu zbog rasta vrednosti akcija na berzama danas su bogatiji nego 1. januara.
Niko kao Ilon Mask
Foto: Pixabay
Neki od njih su zaradili milijarde, neki desetine milijardi, a jedan od njih više od 100 milijardi dolara, prenosi Forbs Srbija.
 
Neki milijarderi imali su više sreće od drugih, a desetorica najsrećnijih ove godine su svojoj imovini do 15. decembra dodali 490 milijardi dolara.
Sedam od njih dolaze iz sektora tehnologije, ali niko se ove godine nije obogatio kao Ilon Mask.
 
On je u 2023. ušao kao drugi najbogatiji čovek sveta, sa procenjenim bogatstvom od 146,5 milijardi dolara, nakon što je 2022. izgubio više novca nego bilo ko drugi. Ovu godinu završava na tronu, dodavši gotovo 108 milijardi dolara svom bogatstvu, zahvaljujući neverovatnom preokretu u vrednosti akcija Tesle.
 
Samo dvojica na ovogodišnjem popisu deset najbogatijih nisu iz Sjedinjenih Država - indonežanski tajkun iz sektora energetike i petrohemije Prajogo Pangestu i španski mogul iza brenda Zara Amansio Ortega.
 
Mask godinu završava za bogatstvom od 254,9 milijardi dolara, a uspeo je da se obogati više od bilo koje druge osobe na svetu najviše zahvaljujući svojim drugim kompanijama. Akcije Tesle skočile su za više od 100 odsto, ali je više doprinela kompanija SpaceX, čija je vrednost u ovoj godini uvećana na 150 milijardi dolara.
 
Mark Zakerberg je na drugom mestu sa ovogodišnjom zaradom od 74,8 milijardi dolara, a sa ukupnim bogatstvom od 118,6 milijardi. Nakon izuzetno teške 2022, obeležene drastičnim padom vrednosti akcija i profita, kao i masovnim otpuštanjima, on se vratio u velikom stilu i na svoje račune dodao je 75 milijardi dolara. Akcije Mete do 15. decembra porasle su 178 odsto.
 
Treći je vlasnik Amazona Džef Bezos, koji je u 2023. inkasirao 65 milijardi i sada ima 172,3 milijarde dolara. On je donirao akcije u vrednosti od 700 miliona dolara, uglavnom za borbu protiv beskućništva i klimatskih promena, a obavezao se da donira dodatnih 100 miliona dolara za saniranje posledica katastrofalnih požara na havajskom ostrvu Maui, gde poseduje imanje. Akcije Amazona porasle su ove godine 79 odsto.
 
Četvrtoplsirani Prajogo Pangestu iz Indonezije milijarde je zaradio u industrijama drva i petrohemije. Svoj biznis u martu je izveo na berzu, a u oktobru je na indonežansku berzu izašla i kompanija za obnovljivu energiju, koja je vlasnik najvećeg proizvođača geotermalne energije u zemlji, i akcije su joj od tada porasle za više od 800 odsto. Pangestu je ove godine zaradio 47,9 milijardi, a ukupno ima 52,8 milijardi dolara.
 
Na petoj poziciji je Lari Pejdž iz Gugla, koji je u ovoj godinu bogatstvo uvećao za 34,4 milijarde i sada ima imovinu vrednu 111,7 milijardi. Akcije Guglove matične kompanije Alfabet ove godine su porasle 50 odsto, a investitori iščekuju Alfabetov AI softver Gemini AI sledeće godine.
 
Većinski vlasnik Zare Amansio Ortega godinu je završio bogatiji za 33,2 milijarde, a ukupno ima 97,4 milijarde. Akcije španske kompanije Inditex, poznate po prodavnicama Zara, ove godine su porasle 57 odsto, a godinu su obeležili snažna potražnja i rekordan profit.
 
Sergej Brin se ove godine vratio u Gugl, koji je napustio 2019, i to mu je donelo prihod od 33 milijarde dolara, pa sada raspolaže sa 107,3 milijarde. U kompaniju se vratio da bi radio na razvoju veštačke inteligencije.
 
Ovo je bila dobra godina i za osmoplasiranog Stiva Balmera, koji je bogatstvo uvećao za 32,4 milijare, na ukupno 110,9 milijardi. Dve Balmerove velike investicije - NBA klub Los Anđeles Klipers vredi 19 odsto više nego prošle godine, a akcije Majkrosofta, čiji je Balmer bio i izvršni direktor od 2000. do 2014, porasle su 55 odsto, uglavnom zahvaljujući investiciji u OpenAI.
 
Suosnivač Orakla Leri Elison je na devetom mestu, a ove godine je prihodovao 30,8 milijardi dolara, pa sada ima 133,2 milijarde. Potražnja za uslugama data centara izazvana rastom generativne veštačke inteligencije pomogla je rastu vrednosti Orakla.
 
Listu deset biznismena sa najvećom zaradom u 2023. zaključuje Jensen Huang, suosnivač i izvršni direktor Envidije, kompanije koja proizvodi čipove za AI sistem. Akcije su joj ove godine porasle više od 230 odsto, što je Huangu donelo 29,8 milijardi dolara i ukupnu imovinu mu je uvećalo na 43,6 milijardi. 
  • Branka Black Rouse

    31.12.2023 19:53
    Mask je amater
    Po zvaničnim podatcima u Srbiji,siromasnoj zamlji sa 5-6 miliona stanovnika zivi 33 000 milionera (1-999 miliona dolara) i 48 milijardera.
    U Japanu zemlji sa 105 miliona stanovnika zive 28 milijardera, a u Turskoj zamlji sa 85 miliona stanovnika zive 24 milijardera .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin