Papa Franja pozvao na zabranu surogat majčinstva

Papa Franja pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva posredstvom surogat majčinstva, a tu praksu nazvao vrednom žaljenja i teškim kršenjem dostojanstva žene i deteta.
"Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i deteta, zasnovanu na iskorišćavanju situacija materijalnih potreba majke", rekao je poglavar Katoličke crkve.
 
On je dodao da, shodno tome, izražava "nadu u nastojanja međunarodne zajednice da univerzalno zabrani ovu praksu".
Papa Franja (87) uputio je ove komentare u četrdesetpetominutnom obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim "govorom o stanju sveta".
 
Malo je statističkih podataka o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Ova praksa je nezakonita u mnogim zemljama širom sveta, kao i u nekim državama SAD.
Papine primedbe verovatno će izazvati protivljenje unutar LGBT+ zajednice i grupa koje je podržavaju, s obzirom da surogat majčinstvo često koriste homoseksualni partneri koji žele da imaju decu.
 
Ova izjava usledila je nakon što je papa nedavno odlučio da sveštenici mogu da blagoslove istopolne parove.
  • Steva

    09.01.2024 10:02
    oj srrbijo med šljivama
    Ma pustite vi papu,nebitan je on lik za naše podneblje i naše prilike,nego neka mi neko obajasni sledeće; Kako to da se nedavno ustoličeni katolički pop u božićnoj poruci vernicima 24 decembra kritički osvrnuo na rijaliti emisije,zadrugu,parove i velikog brata,a da SPC nikada do sada se nije niti jednom jedinom rečju nije izjasnio u vezi ovog problema u srbiji ?
  • Boban

    09.01.2024 07:40
    Boban
    Podrska za ovo! Trgovina decom se mora zabraniti zakonski i verski!
  • Zemlja čudesa

    09.01.2024 06:38
    Maltusov učenik
    Izgleda da se i šef katoličke crkve pridružio pokretu za depopulaciju planete... Prvo je odobrio homoseksualne brakove, a sada zabranjuje i dogovorno rađanje. Ostaje mu još samo da seks bez kondoma proglasi za smrtni greh.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin