Na putevima u Sloveniji i kartonske policajke sa radarima u ruci - da "opomenu" vozače

Slovenačka policija je, u okviru nacionalne preventivne kampanje "Fokus na put", svojim kolegama u osam policijskih uprava podelila kartonske policajke sa radarom u ruci.
Na putevima u Sloveniji i kartonske policajke sa radarima u ruci - da "opomenu" vozače
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Ove kartonske policajke bi, kako navodi 24ur, trebalo da pomognu policajcima u suzbijanju ponašanja koje ometaju vožnju.
 
O detaljima akcije u Ljubljani su u ponedeljak govorili Simona Fleser, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja i Ivan Kapun, načelnik Uprave saobraćajne policije. Kako su objasnili, slovenački policajci će pomnije pratiti upotrebu mobilnih telefona, kao i druge prekršaje koji ometaju koncentraciju vozača.
"Pored aktivnog korišćenja mobilnih telefona, na sposobnost koncentracije tokom vožnje utiče niz faktora, kao što su brzina, različita emocionalna stanja, umor i stres. Podešavanja različitih sistema u vozilu, poput radija, klima-uređaja i multimedije, kao i konzumacija hrane, pušenje i šminkanje, takođe su uznemirujući faktori", rekao je Felser.
 
Agencija za bezbednost saobraćaja je u januaru ove godine sprovela onlajn anketu koju je popunilo 1.850 ljudi, prema kojoj čak četvrtina vozača priznaje da ne obraća uvek pažnju na druge učesnike u saobraćaju, da ne prati saobraćajnu signalizaciju i ne pridržava se pravila.
Više od 40 odsto ispitanika priznaje da puši, šminka se, jede ili obavlja druge aktivnosti koje im smanjuju koncentraciju tokom vožnje.
 
Siluete policajaki sa radarom trebalo bi da "zaplaše" vozače, da ih podstaknu na oprezniju vožnju i poštovanje saobraćajnih propisa. 
 
Načelnik Kapun je rekao da će, s obzirom na to da policijski službenici ne mogu uvek da budu prisutni na svim deonicama na kojima dolazi do prekoračenja brzine, na takvim putevima biti siluete policajaca, piše 24ur.
  • Ivan

    16.01.2024 13:28
    Pomagalo je to i ranije
    U socijalizmu, 80ih godina, redovno su postavljane duž Futoškog puta. Lutke policajca sa ispruženim rukom. Prvi semafor iz pravca BP, je bio kod bolnice. Davalo se po gasu. Naravno da se skida noga sa gasa kad svetla obasjaju siluetu milicajca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin