Stotine hiljada građana EU neopravdano kažnjeno zbog vožnje u Londonu

Stotine hiljada građana iz zemalja EU neopravdano su kažnjeni zbog vožnje u zoni ultraniskih emisija zagađenja u Londonu.
Stotine hiljada građana EU neopravdano kažnjeno zbog vožnje u Londonu
Foto: Pixabay
Mnoge od tih kazni su izrečene vozačima vozila koja su ispunjavala standarde, objavio je Gardijan.
 
Kako navodi list, pet zemalja EU optužilo je Transport za London (TfL) za nezakonito dobijanje imena i adresa građana tih zemalja kako bi izreklo više od 320.000 kazni, od kojih pojedine iznose više hiljada evra, a poslate su od 2021. godine.
Portparol Liberal-demokrata u londonskoj skupštini pozvao je na hitnu istragu, navodeći da bi to pitanje moglo da naruši reputaciju glavnog grada Velike Britanije kao otvorenog za posetioce.
 
Velikoj Britaniji je od Bregzita zabranjen automatski pristup ličnim podacima stanovnika EU.
Transportne vlasti u Belgiji, Španiji, Nemačkoj i Holandiji kažu za Gardijan da se podaci o vozačima ne mogu deliti sa Britanijom radi sprovođenja pravila u londonskoj zoni ultraniskih emisija zagađenja i tvrde da su podatke o registrovanim vozačima nezakonito pribavili agenti koji rade za TfL-ov Euro Parking Collection.
 
Euro Parking je sklopio petogodišnji ugovor sa TfL-a 2020. godine za naplatu dugova od stranih vozača koji su prekršili pravila emisije zagađenja.
 
Procenjuje se da je kompanija, koja je plaćena prema učinku, zaradila između pet i 10 miliona funti, a postoji mogućnost obnove ugovora na narednih pet godina.
 
U Francuskoj je više od 100 vozača pokrenulo tužbu tvrdeći da su njihovi podaci dobijeni na prevaru, dok holandski vozači kamiona preduzimaju pravne postupke protiv TfL-a zbog kazni od 6,5 miliona funti, za koje tvrde da su izrečene nezakonito.
 
TfL je saopštio, da uprkos nepostojanju pojedinačnih sporazuma o razmeni podataka sa zemljama EU, lokalni zakoni dozvoljavaju vlastima da dele informacije o vlasnicima vozila sa Britanijom radi sprovođenja saobraćajnih propisa.
 
Međutim, zemlje EU kažu da nacionalni zakoni dozvoljavaju Britaniji pristup ličnim podacima samo u slučaju krivičnih dela, a ne za prekršaje.
 
Mnoge kazne su izrečene vozačima koji su posetili London u vozilima usklađenim sa standardima niskog zagađenja nisu znali da moraju da budu registrovani kod TfL-ovog agenta za naplatu Euro Parking-a najmanje 10 dana pre posete.
 
Neregistrovanje se, prema pravilima, ne smatra prekršajem, ali su pojedini vozači ipak dobili kazne.
 
TfL je saopštio da su kazne opravdane jer nije mogao da potvrdi da li su strana vozila prekršila standarde o emisiji zagađenja ako nisu registrovana.
Pojedini automobili sa niskim emisijama zagađenja pogrešno su klasifikovani kao teška teretna dizel vozila i kažnjeni u posebnoj zoni niske emisije koja podrazumeva kazne do 2.000 funti dnevno.
 
Stotine vozača su se žalili da su kazne stigle nedeljama nakon što su istekli rokovi za prevremeno plaćanje i žalbeni rok. Tako je jedan francuski vozač kažnjen sa 25.000 funti zbog navodnog kršenja pravila, uprkos činjenici da je minibus koji je vozio ispunjavao standarde o niskim emisijama zagađenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin