VIDEO: Kako kočite na semaforu? Mnogi prave dve greške

Ako svakodnevno vozite gradom, onda svakodnevno i desetine puta stanete na crveno svetlo. Međutim, radite li to dobro?
VIDEO: Kako kočite na semaforu? Mnogi prave dve greške
Foto: 021.rs
Istraživanja kažu da veliki broj vozača, čak i onih iskusnih, pravi neke krucijalne greške prilikom ovog uobičajenog manevra.
 
Delom jer su pogrešno naučeni u auto-školama, delom jer slušaju loše savete, ali činjenica je da brojni vozači prave jednu ili više grešaka. 
Prvo, uobičajena je greška prerano prebaciti menjač u neutralni položaj, čak nekoliko stotina metara od raskrsnice. Prebacivanjem u ler daleko pre dolaska na semafor povećava se trošenje i habanje vaših kočnica.
 
U praznom hodu jedino sredstvo usporavanja su kočnice, što znači da postižu znatno više temperature nego kada koče u brzini, što rezultira mnogo skupljim popravkama kočnica. Takođe, u leru je i potrošnja goriva veća nego kad automobil koči sam, odnosno motorom.
Drugo, spuštanje u nižu brzinu dok se približavate raskrsnici, a pre nego što pritisnete kvačilo i kočnice, staromodan je način. Nije dobro prilagođen modernim automobilima s prednjim pogonom s disk kočnicama i ABS-om.
 
 
Prebacivanje u niže stepene prenosa započelo je još dok je većina automobila imala pogon na zadnje točkove i nepouzdane bubanj kočnice, koje su bile sklone pregrevanju i slabljenju.
 
S modernim kočnicama, niži stepen prenosa dodaje otpor prednjim točkovima i zapravo može povećati zaustavni put na klizavom kolovozu.
 
Ove dve stvari koje ljudi obično rade su pogrešne. Ali njihova kombinacija pravi je način da zaustavite automobil na crvenom svetlu. Dakle, ispravan način da se zaustavite modernim automobilom je da počnete da kočite pravovremeno držeći automobil u brzini i obe ruke na volanu. Nemojte pritiskati kvačilo.
Tek kada potpuno usporite, odnosno neposredno pre nego što broj okretaja motora dostigne hiljadu, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, stavite menjač u neutralni položaj.
 
Ako ćete neko vreme stajati, sigurnije je ostati u neutralnom položaju s nogom van kvačila nego čekati u brzini. Osim toga, držanje noge na kvačilu za svako crveno svetlo uzrokuje pregrevanje i na kraju mogući kvar.
  • To je to

    30.01.2024 08:29
    Nemate pojma i neznate nista.?
  • Taxi

    29.01.2024 18:03
    @talac i ostali neuki
    "ko vas uopšte tera da pomerate auto za tih 5-6 metara?"
    Saobraćaj je "kolektivni ugođaj", a ne samoživo bahaćenje.
    Zašto se pomerati?
    Iz prostog razloga, da i druga vozila priđu raskrsnici i na vreme se prestroje. Ako stojite u proširenju u srednjoj traci, ometate one iza sebe koji idu levo ili desno, a tamo nema vozila ispred. Zapamtite, niste sami, nego ste bezobrazni.
  • Iki

    29.01.2024 16:45
    @svasta
    Motor radi na nizbrdicu, ako vam je tako lakše da razumete. :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin