Otkrivena Darvinova ogromna lična biblioteka, dostupna je besplatno onlajn

Ogromna lična biblioteka uticajnog prirodnjaka i biologa Čarlsa Darvina biće prvi put cela objavljena onlajn.
Otkrivena Darvinova ogromna lična biblioteka, dostupna je besplatno onlajn
Foto: Pixabay
Naučnici kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći deo do sada bio nepoznat ili neobjavljen, upućuje na "izuzetan obim" Darvinovih istraživanja. Katalog će na 300 stranica detaljno prikazati ličnu naučnikovu zbirku knjiga koju čini 7.400 naslova i 13.000 svezaka.
 
Prethodni popisi uključivali su samo 15 odsto biblioteke. Radilo se o knjigama, pamfletima i časopisima o temama poput biologije, geologije, filozofije, psihologije i religije, kao i o umetnosti, istoriji i putovanjima.
Među novootkrivenim delima je i nemački časopis s prvom poznatom fotografijom bakterije. Većina radova je na engleskom, iako je polovina objavljena i na drugim jezicima, nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, holandskom i danskom.
 
Projekat pod nazivom "The Complete Work of Charles Darwin Online" trajao je 18 godina, a njegovo objavljivanje poklapa se s 215. godišnjicom Darvinovog rođenja. Vodio ga je dr Džon Van Vajh sa Departmana za biološke nauke Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS).
"Ovakav detaljan prikaz kompletne Darvinove biblioteke je bez presedana i omogućuje nam da više nego ikada dosad cenimo činjenicu da Darvin nije bio izolovani naučnik koji je radio sam, nego izuzetan stručnjak svog vremena koji je dela gradio na sofisticiranoj nauci, studijama i znanju hiljadu saradnika. Zaista, veličina i raspon dela njegove biblioteke ukazuju na izuzetan interes i obim Darvinovih istraživanja i tuđih radova", rekao je Van Vajh.
 
Projekat uključuje i virtuelnu rekonstrukciju biblioteke s 9.300 linkova na primerke dela koji su dostupni besplatno.
Darvin je umro 1882. godine, a inventurom njegovog doma evidentirano je više od 2.000 uvezanih knjiga. Istraživači su koristili rukom pisan katalog na 426 stranica iz 1875. godine i uporedili su njegove skraćenice da bi otkrili 440 nepoznatih naslova koji su izvorno bili u biblioteci.
 
Ostali izvori uključuju popise pamfleta, njegove lične beležnice i beleške, dnevnike njegove supruge Eme Darvin, knjige poklonjene Botaničkoj školi u Kembridžu 1908. i 30 tomova Darvinove korespondencije, zbirke pisama koje je biolog pisao i slao ljudima širom sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin