NASA traži naučnike koji će godinu dana "živeti na Marsu"

Američka svemirska agencija (NASA) otvorila je konkurs za četiri učesnika u naučnom istraživanju simuliranog života i rada u surovim prirodnim uslovima na površini Marsa u trajanju od jedne godine.
NASA traži naučnike koji će godinu dana "živeti na Marsu"
Foto: Pixabay
Konkurs je otvoren do 2. aprila i na njega mogu da se prijave nepušači starosti od 30 do 55 godina, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i najnižim obrazovanjem magistra prirodnih nauka.
 
Ovaj naučni poduhvat, drugi po redu od ukupno tri planirana, biće realizovan u NASA Džonson Spejs Centru u Hjustonu u proleće 2025. godine.
Projekat će biti lociran na prostoru od oko 150 kvadratnih metara u kome ce biti simulirani klimatski uslovi na Crvenoj planeti, gde prosečna temperatura iznosi minus 62 stepena celzijusa, sa atmosferom u kojoj ima vrlo malo kiseonika i gde ne postoji ozonski omotač, pa je površina ove planete konstantno bombardovana svemirskom radijacijom.
 
To je prašnjav pustinjski svet na kome povremeno duvaju vetrovi, ima oblaka i sve je prekriveno crvenom prašinom.
Ovaj veštački habitat poslužice za testiranje sposobnosti ljudi da opstanu u surovim prirodnim uslovima, ali i kao teren za ispitivanje mogućih problema nastalih zbog drugačije ishrane, ograničenih sredstava sa kojima se raspolaže kao i situacija u kojima bi moglo da dođe i do tehničkih problema, kvara ili uništenja opreme, što su sve izazovi sa kojima se mogu suočiti budući astonauti tokom boravka na Marsu.
 
Prva NASA misija tokom koje, takođe četvoro naučnika treba da provede godinu dana u simuliranim uslovima života na površini Crvene planete, još uvek traje i okončaće se za nekoliko meseci.
 
Ovaj naučni projekat, prvi u nizu ove vrste, počeo je krajem juna 2023. godine. 
  • ...

    18.02.2024 23:58
    Koliko se to placa?
  • SRB-IN

    18.02.2024 21:24
    Nestorović, Toma Mona, Vulin
    Bogami ima još dosta Marsovaca koji ne bi ni primetili da su na Marsu. Spisak je predugačak samo da imaju dosta svemirskog parizera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin