Holanđani uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala

Policija u Holandiji preduzima mere protiv onih koji su na električnim biciklima uklonili blokade brzine. Povod je sve veći broj poginulih u saobraćaju.
Holanđani uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala
Foto: Pixabay
Vozači električnih bicikala u SAD-u mogu da voze snažne električne bicikle brzinom od 45 km/h, ali u Evropi uglavnom postoje ograničenja na 25 km/h, a snaga motora ograničena je na 250 vati. 
 
Holandska policija je primetila rast saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali biciklisti u poslednje vreme i to sa smrtnim slučajevima koji su dostigli rekordni nivo 2022. godine.
Te brojke se većim delom pripisuju električnim biciklima.
 
Nova biciklistička tehnologija zahteva nove policijske metode, zbog čega su u Holandiji raspoređene stanice za ispitivanje s valjcima. Oprema može da se postavi na putevima, a koristi se za određivanje brzine prestanka podrške motora. Policajac zatim sedne na njega i počne da pritiska gas.
Ako se na električni pogon postigne više od 25 km/h ili ako su tzv. brzi električni bicikli sposobni za više od 45 km/h, vlasniku se izdaje kazna od 290 evra.
 
S višestrukim prekršajima biciklisti rizikuju oduzimanje i uništenje bicikla. Ukupno 247 stanica za ispitivanje takođe ima postavku za ispitivanje maksimalnih brzina na putu za mopede, lake mopede i skutere.
  • Miki

    09.03.2024 10:00
    Po toj logici..
    ..bi trebalo unistavati ljudima i automobile. Stvarno je ovaj rat protiv elektricnih vozila bilo kakve vrste nerazuman. Nisu problem vilozila vec idioti koji sedaju za volan/governal. Zasto mene da diskriminisu ako vozim po pravilima. Cemu generalizacija..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin