Francuska će kažnjavati kompanije koje previše često izbacuju na tržište novu odeću

Modne kompanije u Francuskoj koje previše često izbacuju na tržište novu odeću možda će biti kažnjavane kako bi bio kompenzovan njihov loš uticaj na životnu sredinu.
Francuska će kažnjavati kompanije koje previše često izbacuju na tržište novu odeću
Foto: Pixabay
To su naveli poslanici francuske vladajuće većine u novom predlogu zakona.
 
Poslanici ističu da modne kompanije sa prebrzim prometom robe, umesto da obnavljaju svoje kolekcije četiri puta godišnje, poput tradicionalnih brendova odeće, nude hiljade novih proizvoda dnevno i tako podstiču prekomernu potrošnju i nepotrebno zagađenje, preneo je Rojters.
Agencija navodi da je predlogom zakona kao primer apostrofirana kineska konfekcijska kompanija "Shein", koja u proseku dnevno predstavlja više od 7.200 novih modela odeće, a potrošačima stavlja na raspolaganje više od 470.000 različitih proizvoda.
Kako bi nadoknadili uticaj ultrabrze mode na životnu sredinu, poslanici predlažu kazne do 10 evra po prodatom artiklu ili do 50 odsto prodajne cene do 2030. godine.
 
Nakon rasprave u skupštinskom odboru, predlog zakona biće predstavljen parlamentu u drugoj polovini marta.
  • w/e

    10.03.2024 13:55
    ahhahaha
    Na tren bi neko pomislio da je rec o zastiti potrosaca, ali je u sustini samo porez na glupost. Kompanije nece promeniti uspesnu praksu, vec ce da dignu cene i prenesu trosak na krajnje potrosace.
  • V

    06.03.2024 13:31
    Sjajno! Trebalo bi to da bude standard na svetskom nivou i da se stane ne put veštačkoj stimulaciji kupovine odeće.
    Prepun orman stvari koje su u odličnom stanju ali izgledam u njima kao budala jer su "izašle iz mode". Ako ne mogu prečesto da izbacuju nove kolekcije, modeli će duže biti moderni, sporije će se menjati stil i ljudi će manje bacati. Modne kuće bi onda bile podstaknute da prave univerzalne modele koji traju godinama a ne da namerno forsiraju dizajn koji sledeće godine nećete moći da nosite
  • pismen

    06.03.2024 10:02
    zanimljivo
    Francuzi ce u ime ekologije da kazne kineske(!!!) kompanije - svi znamo da medije, popularnu kulturu, ukljucujuci i modu, kontrolisu Kinezi! ovo ni pajtonovci ne bi smislili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin