Ova država EU ima najstariji vozni park

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), najstariji vozni park u okviru 28 zemalja Evropske unije, Velike Britanije i članica EFTA-e ima Grčka.
Ova država EU ima najstariji vozni park
Foto: Pixabay
U ovoj zemlji se voze automobili prosečne starosti od čak 17,3 godine, što znači da su neka vozila prava automobilska antika. Odmah iza, s prosekom od 16,6 godina, nalazi se Estonija.
 
Inače, mora se reći kako slika generalno nije dobra: u čak 21 zemlji prosečna starost voznog parka veća je od 10 godina, a posebno je zanimljiv podatak kako deceniju ili duže star vozni park imaju najmoćnija evropska automobilska zemlja Nemačka, odnosno bogata Švajcarska.
Evropski prosek u okviru navedenih zemalja se takođe povećao i iznosi 12,3 godine.
 
Iako tih podataka nema u izveštaju ACEA-e, od ranije je poznato kako je prosečna starost automobila u Srbiji 17,3 godine, što bi je stavilo na vrh zajedno s Grčkom, dok bi naši susedi iz Bosne i Hercegovine bili vodeći jer je prosek starosti njihovih automobila čak 17,8 godina.
Ako se pitamo koja evropska zemlja ima najmlađu flotu automobila, to je maleni i prebogati Luksemburg s prosekom od 7,9 godina, što je za godinu dana mlađa flota od one koju voze Austrijanci i Danci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin