VIDEO: Italijani prvi testirali "lebdeći" voz na tradicionalnoj pruzi

Italijanska kompanija IronLev prvi put je testirala tehnologiju magnetne levitacije na tradicionalnoj železničkoj infrastrukturi.
Kompanija je snimak testa prikazala na sajmu LetExpo2024 u regiji Veneto.
 
Snimak prikazuje prototip voza teškog jednu tonu koji putuje brzinom od 70 kilometara na sat na pruzi u zaleđu Venecije. Tehnologija magnetne levitacije stvara vazdušni jastuk koji fizički odvaja vozilo od šina, smanjujući trenje, buku i vibracije, a time i potrošnju energije i troškove održavanja voza i infrastrukture.
Kina je koristi već gotovo dve decenije, ali u ograničenom obimu. Brojne zemlje žele da razviju mreže za vozove bazirane na tehnologiji magnetne levitacije, ali njeno usvajanje koče visoki troškovi i potreba izgradnje nove pružne infrastrukture.
 
"Ispitivanje IronLeva predstavlja prvi i jedini slučaj primene magnetne levitacije na postojećoj pruzi, bez izmena i integracije pomoćnih elemenata", rekao je direktor Instituta za mehaničku inteligenciju na "Scuola Superiore Sant' Ane" u Pizi Masimo Bergamasko.
U dosadašnjim testovima magnetno polje stvaralo se uz podršku ad-hoc infrastrukture, koja se često sastoji od zavojnica izrađenih od vodoničkih materijala i uključuje znatno veće troškove nego tradicionalne železničke pruge.
 
"Neki naši konkurenti sproveli su testove na šinama koje su posebno prilagođene vozilima baziranim na tehnologiji magnetne levitacije. Mi smo pokazali da naše vozilo može levitirati na postojećim šinama", rekao je Rojtersu predsednik IronLeva Adriano Điroto.
 
 
Cilj IronLeva je da za nekoliko godina razvije probno vozilo koje će biti teško do 20 tona i koje će moći da razvije brzinu do 200 kilometara na sat. Tehnologija se već koristi u praksi, u pomeranju teških prozora i liftova i u prevozu tereta u industrijskim pogonima.
  • V5

    15.03.2024 06:48
    Prosto neverovatno
    Kako to da mi nismo bili prvi zahvaljujući nadljudskim vođinim naporima?
  • V.A.Laki

    15.03.2024 01:48
    Увек има први пут - само да не буде и задњи пут !
  • zztop

    14.03.2024 20:32
    E da je takvih u srbiji nebi bilo svako malo zglajzavanja ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin