VIDEO: Novi kineski maglev voz dostigao brzinu od 453 km/h

Sledeća generacija kineskog brzog voza postavila je novi rekord nakon što je dostigla brzinu od 453 km/h.
"EurAsian Times" javlja da je relativna brzina, kada se dva voza kreću u suprotnom smeru, dostigla neverovatnih 891 km/h.
Železnički sistemi velike brzine nude visoko efikasan način transporta za prevoz ljudi i tereta između odredišta. U doba kada države žele da smanje emisije CO2, električni i energetski efikasni vozovi mogu ponuditi ekološki prihvatljive alternative avio-transportu.
Dostizanjem većih brzina vozovi mogu dodatno smanjiti vremenski deficit putovanja između dva načina transporta. Npr, vožnja između Pekinga i Šangaja mogla bi trajati samo 2,5 sati u vozu koji putuje brzinom do 400 km/h, slično vremenu potrebnom za let avionom.
 
 
Kina ima najveću železničku mrežu na svetu, a u Šangaju saobraća voz s magnetnom levitacijom. Koristeći elektromagnetnu tehnologiju, voz lebdi iznad šina kako bi se eliminisalo trenje, a može dostići brzinu do 500 km/h.
 
Međutim, maglev tehnologija nije raspoređena svugde u Kini pa ova zemlja pokušava da poveća brzinu svojih vozova na postojećoj infrastrukturi. Projekat pod nazivom "China Railway 450 Technology" jedan je od takvih projekata koji je deo petogodišnjeg plana za period od 2021. do 2025. godine.
Ranije ove godine su istraživači iz Kineske akademije železničkih nauka otkrili da je CR450 blizu da bude spreman i da je kineska železnica nedavno obavila probnu vožnju duž dela svoje mreže od Fikinga do Kvandžoa u provinciji Fuđen.
 
Testovi su obavljeni na prekomorskom mostu Meizhou Bay, koji je jedan od glavnih delova brze železničke linije Fudžou - Sjamen duge 277 km. Kina je sprovela više od 57 testova kako bi potvrdila pouzdanost i izvodljivost novih tehnologija korišćenih tokom projekta CR450.
  • @Da

    05.07.2023 13:01
    ovo što se u Srbiji gradi je koliko para toliko muzike, većina tih brzih vozova se kreće na prugama koje su postavljene na vijadukte i nemaju nikakvog ukrštanja sa putevima i kopnom, do sledeće stanice. usput samo mali deo deonice NS-BG su radili Kinezi, ostalo .....
  • Da

    05.07.2023 12:07
    Znači ovo što se u Srbiji gradi je za njih samo - praksa? Vežba?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin