Na današnji dan: Umrla Nadežda Petrović, ubio se Pal Teleki, NATO srušio Most slobode

Pregled važnijih dešavanja u svetu i kod nas na današnji dan, 3. april.
1512 - Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina Selima I.
 
1682 - Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.
 
1807 - U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.
1897 - U Beču je umro nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo "Nemački rekvijem" napisano 1868. godine. Rodio se u Hamburgu, 7. maja 1833. u porodici muzičara.
 
1915 - U Valjevu je umrla slikarka Nadežda Petrović. Smatra se začetnicom modernog srpskog slikarstva, a njene slike "Resnik", Notr Dam", "Autoportret", "Bulonjska šuma" svrstavaju se među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.
 
1922 - Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.
1930 - Ras Tafari je postao car Haile Selasije I od Abisinije (Etiopija).
 
1930 - Rođen je Helmut Kol, kancelar Zapadne Nemačke od 1982. i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.
 
1936 - Pogubljen je Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj događaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.
 
1941 - Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske. Mađarska je zajedno s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju.
 
1948 - Premijerom drame Ivana Cankara "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.
 
1948 - Predsednik SAD Hari Truman potpisao je Maršalov plan ekonomske pomoći Evropi posle Drugog svetskog rata.
 
1975 - Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak, američki velemajstor Bobi Fišer, odbio da brani titulu.
 
1979 - U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik Vlade Zulfikar Ali Buto, zbačen s vlasti vojnim udarom 1977.
 
1991 - Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.
 
1991 - U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin - "Treći čovek", "Suština stvari", "Ministarstvo straha", "Moć i slava", "Kraj ljubavi", "Naš čovek u Havani".
 
1992 - Predsednik Komunističke partije i Republike Albanije Ramiz Alija je podneo ostavku dve nedelje posle parlamentarnih izbora, na kojima su komunisti izgubili većinu u Skupštini.
 
1995 - Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano je u jednom selu na severoistoku Burundija.
 
1996 - U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD Ronald Braun, svi putnici (29), uglavnom članovi njegove pratnje i članovi posade (šest).
 
1999 - Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put od početka napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu - Most slobode.
 
2003 - Državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena je u Savet Evrope, kao 45. članica te najstarije evropske organizacije.
 
2008 - Haški tribunal oslobodio je bivšeg vođu OVK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice, a trećeoptuženi Ljaha Brahimaja je osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.
 
2010 - Američka kompanija Epl je pustila u prodaju "ajpad", prvu vrstu tablet-kompjutera.
 
2014 - Posle 15 godina otvoren je vazdušni prostor iznad Kosova za civilne letove na visini većoj od 8.700 metara, koji je bio zatvoren 1999. zbog NATO intervencije na SRJ.
 
2014 - Premijer Jermenije Tigran Sargsijan je podneo ostavku usled oštrih kritika zbog uvođenja reforme penzija kojom se od ljudi rođenih posle 1974. tražilo da uplaćuju pet odsto svojih primanja u privatne penzione fondove.
2016 - "Panamska dokumenta" koja su procurila iz jedne advokatske kancelarije, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 ofšor kompanije.
 
2020 - Turska muzičarka Helin Bolek umrla je 288. dana štrajka glađu, započetog jer je njena grupa Jorum, poznata po političkim tekstovima pesama, zabranjena u Turskoj 2016. a neki njeni članovi su u zatvoru.
 
2022 - U Srbiji su održani parlamentarni, predsednićki i delimični lokalni izbori. Aleksandar Vučić, kandidat Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelni šef države, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora. Vladajuća SNS osvojila ubedljivo najviše glasova na parlamentarnim i lokalnim izborima, ali je većinu u Republičkoj skupštini i Beogradu dobila u koaliciji sa drugim partnerskim strankama.
  • Anonymous

    04.04.2024 06:57
    Pal Teleki, covek od integriteta. Slava mu!
  • Браша

    03.04.2024 11:01
    Каже пословица: Што можеш данас не остављај за сутра ,да им нисмо пуштали димне сигнале не би нам рушили мостове ,умислише Нато пилоти да смо Сијукси 1999. и да гађају вигмане по прерији ,а опет дигосмо исте мостове премда је онај на баржама ушао у легенду кад ови да окину ми га расклопимо ,еј браћела војна тактика је чудо
  • Јелисавета

    03.04.2024 08:39
    Ето 1. априла срушише Варадински мост па нико не објави ни не окади, сад само срушише мост Слободе ,а Вељу Рибара нико не спомену што спаси људе испод моста од дављења ,не оста уписано у историју Новог Сада његова дела ал' оста Нато злодела,и на гроб Веље Рибара у Ср.Каменици да му градоначелник положи венац као заслужном грађану,беше га само запослише у ЈКП Чистоћи па му дадоше отказ ваљда ови неће тужити и МЗ Ср.Каменицу због дуга

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin