Muzej automobila dobija privremeni smeštaj

Članovi Vlade saglasili su se da Muzej nauke i tehnike, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa Muzejom automobila - zbirka Bratislava Petkovića.
Muzej automobila dobija privremeni smeštaj
Foto: Pixabay (ilustracija)

Time će se obezbediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke tog muzeja automobila, saopštila je Vlada.

Reč je o najmlađem u nizu tehničkih muzeja u Srbiji.
 
U njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i u svetu, kao i za istoriju automobilizma u 20. veku, navodi se u saopštenju.
Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i nemaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća.
 
U zbirci je oko 100 vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.
  • Aleksej

    08.04.2024 07:32
    Xexe
    Onaj Ferrari 308 moze kod mene, ja cu ga cuvati. ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin