Crveni krst upozorio na Dan planete: Ekstremna vrućina preti Srbiji, sve češći i duži periodi suše

Ekstremna vrućina je sve veća pretnja u Srbiji i širom sveta, a projekcije klimatskih promena sugerišu da se Srbija i Zapadni Balkan suočavaju sa velikom verovatnoćom daljeg porasta temperature.
Crveni krst upozorio na Dan planete: Ekstremna vrućina preti Srbiji, sve češći i duži periodi suše
Foto: Pixabay
To će pratiti i sve češći i duži periodi suše i požara, saopštio je Crveni krst Srbije povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava danas.
 
Prošla, 2023. godina bila je najtoplija godina od kad se obavljaju merenja, što se poklopilo i sa tropskim talasima na skoro svakom kontinentu.
U prethodnoj deceniji (2014-2023) bilo je 10 najtoplijih godina, a naučnici očekuju da će temperature nastaviti da rastu.
 
Periodi ekstremne vrućine sve su češći i intenzivniji, što dovodi do većeg broja smrtnih ishoda i češćih nesreća izazvanih klimatskim promenama, kao što su suše i požari.
Prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, od 2000. godine materijalna šteta nastala usled ekstremnih vremenskih događaja u Srbiji procenjena je na najmanje 6,8 milijardi evra, od čega su suše i visoke temperature odgovorne za više od 70 odsto te procenjene štete.
 
Iz Crvenog krsta upozoravaju da izlaganje visokim temperaturama može da izazove zdravstvene probleme.
 
U cilju zaštite najranjivijih grupa, a to su deca do pet godina i starije osobe, Crveni krst Srbije preporučuje mere, među kojima su:
 
- ne izlagati se prekomernom suncu, posebno od 10 do 17 časova, 
- rashlađivati prostorije u kojima se boravi, 
- unositi dosta tečnosti, 
- ne preskakati obroke, 
- decu nikako ne ostavljati u kolima tokom toplotnog talasa.
Osim osnovne zdravstvene i infrastrukturne zaštite od klimatskih promena, neophodno je raditi na edukativnim i informativnim aspektima zaštite i prilagođavanju klimatskim promenama. To se, pre svega, odnosi na primenu mera energetske efikasnosti u različitim sektorima i na različite načine, kao i promenu ukorenjenih loših navika koje direktno doprinose pogoršanju klimatskih promena.  
  • Pri rodu

    22.04.2024 13:58
    Samo seci drveće,šišaj travu i ovčice neće imati šta da jedu. Vukovi izgladneli,cobana nema.
  • Baki

    22.04.2024 13:49
    Baki
    E zabole me,imam u stanu CK,kao i autu! Skoro sam kupio plac,van grada i uplatio sam,montažnu kucu sa bazenom i novim ozelenavanjem. Bice sve toplije,kako u svetu tako i kod nas,treba na vreme misliti,ako ste u mogucnosti!
  • Eksterne

    22.04.2024 11:24
    Vrucine
    Znaci sad nam ne preti opasnost od treceg svetskog rata, nego od vrucina?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin