Pranje automobila u dvorištu u Nemačkoj se kažnjava: Ovakav prekršaj nije jeftin

Odlazak u perionicu automobila može biti prilično skup, ali ukoliko se u Nemačkoj odlučite da vozilo operete kod kuće, možete dobiti pozamašne kazne.
Pranje automobila u dvorištu u Nemačkoj se kažnjava: Ovakav prekršaj nije jeftin
Foto: Pixabay
Kako pokazuje izveštaj Nemačke fondacije za automobile za 2019. godinu, oko 40 odsto vozača pere svoje automobile jednom mesečno, a skoro tri četvrtine njih u autoperionici za prosečno 11 evra po pranju, odnosno 130 evra godišnje, prenosi Index.hr.
 
Ako želite da uštedite trud i troškove i sami operete automobil kod kuće, možete se suočiti sa visokim kaznama u nekim izuzetnim slučajevima, piše Feniks Magazin.
Sami pranje automobila može biti zabranjeno i, u zavisnosti od pokrajine, možete platiti kaznu do 100.000 evra. 
 
Razlog za ovo je tzv. Zakon o vodnim resursima (VHG), koji zabranjuje upotrebu toksičnih materija ili supstanci koje zagađuju vodu koja potom odlazi u podzemne vode (član 48. ZVG).
Stoga, prilikom pranja automobila na privatnom posedu, mora se isključiti mogućnost da prljava voda prodre u zemlju. Iz tog razloga, pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenoj bašti ili dvorištu je obično zabranjeno.
 
Postoji rizik od visokih kazni
 
Pošto zakonodavstvo ne predviđa jedinstvene propise, implementacija zahteva VHG je prepuštena samim opštinama. 
 
Dakle, dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dozvoljeno, u drugim zajednicama može biti zabranjeno zbog mogućnosti kontaminacije vode ostacima ulja.
U zavisnosti od pokrajine, kršenje Zakona o vodnim resursima može dovesti do velikih kazni. Na primer, kazna za zagađenje podzemnih voda velikim količinama drugih tečnosti koje zagađuju vodu u Saksoniji iznosi do 100.000 evra.
 
Ukoliko planirate da perete automobil, svakako prethodno proverite u opštinskoj kancelariji u dotičnoj opštini ili odnesite automobil u autoperionicu na čišćenje.
  • /

    06.05.2024 13:45
    /
    zinulo vam je dupe za mesta koja su zauzeli tih nekoliko kola
  • 9

    06.05.2024 00:46
    @momciloNS
    U kojem Novom Sadu živiš ? U Miše Dimitrijevića sve na travnjaku sa gumama upalim u zemlju ali registrovan zadnji put 2019 i nikad da maknu ali se zna čija su . Isto i u Danila Kiša , O Naselju da i ne govorimo .
  • ku3a

    05.05.2024 23:05
    @momciloNS
    Kako da ne nose...
    Eno onaj jadan twingo stoji preko puta Sheratona više od godinu dana. Ceduljicu sam video ali to je sve... Preko puta Hitne pomoći na BPP, neuređena zemljana površina, sivi citroen zarastao u travu...bar tri godine mu se daje... Danila Kiša, kod neuređenog placa, na parking mestu, stoji kombi sa polupanim prozorima, mislim da neko živi unutra. Ima još primera, ovi mi pali na pamet...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin