Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su privezani uz samu flašu. Šta stoji iza takvog dizajna flaša?
Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima
Foto: Pixabay
Otvaranje npr. hladne Koca-kole usred toplog dana je zadovoljstvo koje će od ovog leta u Evropskoj uniji biti nešto drugačije. 
 
Naime, plastične flaše se menjaju zbog novih pravila EU. Verovatno ste se već susretali s flašama koje imaju privezane čepove. To će biti slučaj mnogo češće jer od jula ove godine na snagu stupaju nova pravila EU kojima se tretira ovo pitanje.
To znači da će svi proizvođači napitaka u flašama do tri litre morati da imaju flaše s privezanim čepovima. Na taj način Unija nastoji da smanji količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu. Vezivanjem čepova za flaše se osigurava da se flaša u celosti reciklira.
 
EU tvrdi da su njene plaže među područjima koja su najviše zatrpana plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. 
Trenutno se velike količine plastike ne recikliraju, od čega značajan deo završava u okeanima. Procena je da se proizvodnjom i spaljivanjem plastike samo 2019. godine emitovalo više od 850 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte.
 
Plastične flaše s privezanim čepovima su jedna od mera EU u cilju zaštite životne sredine. Uskoro će biti zabranjena i plastična ambalaža za voće, povrće, toaletne potrepštine u hotelima i obroke u restoranima brze hrane. U tome se uspelo uprkos snažnim lobijima koji su se tome protivili, prenosi Euronews.
  • Ajme Nama

    27.05.2024 08:53
    Problem plastike nije u tome što postoji, treba nam jer olakšava životne potrebe. Problem je u ljudima jer su neodgovorni i nekulturni i bacaju gde stignu, pa se ne reciklira.
  • Urke

    26.05.2024 15:31
    Prvo šta uradim kada otvorim flapu je da pokidam čep. I onda pijem normalno. Umesto ovi iz evrope da su videli od nas akciju "čepom do osmeha" koja je stvarno dobra akcija. Sakupljam čepove, dobro se osećam zbog toga, imam osećaj da činim dobro zajednici, naši prepisivači su zakačili čepmza flašu, jaka im logika.
  • Joka

    26.05.2024 15:24
    Rešenje je jednostavno, izbaciti pl. ambalažu. Nije neka razlika Srb-EU, možda samo u načinu odlaganja otpada i “zaradi” stanovništva od recikliranja. Mikroplastika je svuda oko nas i u nama decenijama unazad. Menja strukturu hromozoma ( između ostalog), smanjuje plodnost kod žena i tako u nedogled. Ali, svetu nisu potrebni zdravi nego bolesni ljudi pa eto razloga za obrt novca. Što manje plastike ljudi…
    Pozdrav svim dobrim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin