Tako je napravljena lista od 19 vrsta koje dobro podnose gradske vrućine, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.
Među izabranim vrstama su javor klen, kelreuterija - lampion drvo ili koprivić-drvo, koje se u Beču intenzivnije koristi proteklih 10 godina.
Tokom vrućina zalivanje gradskih stabala se intenzivira. Mlada stabla koja se ne zalivaju pomoću automatskog sistema, dobijaju vodu jednom nedeljno, a u periodima velikih vrućina i po dva puta nedeljno.
Dodatno, mlada stabla se premazuju belim premazom kao zaštita od ekstremnih vremenskih uslova.
U Beču se primenjuje i relativno nov sistem - princip sunđeraste strukture uličnih podloga, koje ispunjavaju kako tehničke zahteve izgradnje puteva, tako i biološke potrebe drveća.
Zemljište ispod pešačkih staza, parkinga ili ulica je porozno, drveće dobija više prostora za širenje korenja i može da upije više vode, a dodatni efekat je stvaranje prostora za zadržavanje kišnice, što rasterećuje kanalizacioni sistem i obezbeđuje drveću vodu tokom sušnih perioda.
U glavnom gradu Austrije je tokom letnjih meseci angažovano oko 150 radnika gradskog zelenila na zalivanju, prvenstveno mladih stabala, sa oko 400.000 litara vode dnevno.
Pored ručnog zalivanja koristi se i više od 1.000 automatskih sistema za zalivanje kao i više od 24.000 vreća za zalivanje koje otpuštaju vodu u predelu korena stabla.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 6
Neko
Zebra
A mi
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar