Dok ste sa decom, ostavite mobilne i tablete

Mi kao roditelji zaista treba da razmislimo o tome kako nam ovi uređaji ne samo odvlače pažnju, već i potencijalno menjaju to ko smo mi zaista kao roditelji.

Odgovoranje na imejl ili skrolovanje po Fejsbuku, dok deca čekaju ili pokušavaju da dobiju malo pažnje nije fer prema njima i moglo bi da promeni prirodu odnosa sa decom, ako ona osete da nisu važni kao vaš uređaj.

Teško je eliminisati naviku redovnog prebiranja po smartfon aplikacijama. Njih zaista ima mnogo, i pravljene su da zaokupe našu pažnju. Teško je, dakle, skinuti pogled sa telefona. A ako ste roditelj nemirne dece, možda i ne želite da podignete pogled. Fascinantna je studija o dinamici odnosa između roditelja, dece i pametnog telefona – piše magazin Tajm – koja daje otrežnjujuću sliku o uticaju uređaja na relaciji roditelj-dete.

Dr Dženi Radeski, sa razvojne i bihejviorijalne pedijatrije u "Boston medikal centru", specijalizovana za savetovanje roditelja koji imaju problema sa razvojem i ponašanjem dece, prirodno se zainteresovala da odgonetne kako sveprisutnost pametnih telefona, i njihova privlačnost, mogu da utiču na kvalitet vremena koje roditelji i njihova deca provode zajedno. Prethodne studije su pokazale da televizor, čak i ako je samo u pozadini, može da inhibira dečiju kreativnost i da umanji njihovu koncentraciju.

Da bi se ispitao efekat pametnih telefona, Radeski i njene kolege poslali su "tajnog islednika" da krišom posmatra decu i odrasle dok su jeli u restoranu brze hrane. Posmatrači su beležili ponašanje odraslih i dece u 55 takvih grupa, kao i koliko često su odrasli koristili svoje pametne telefone.

Podaci su pružili iskreniji uvid u to koliko su roditelji "zakucani" za svoje uređaje. Jedno dete je prevazišlo granice u pokušajima da natera majku da podigne lice sa tableta, ali bez uspeha. Druga majka je udarila dete ispod stola, a u odgovoru na pokušaje deteta da dobije njenu pažnju dok je gledala svoj telefon. Otac je odgovorio odsečno i iritantno na dečije napore da ga otrgne od svog uređaja...

"Manji broj roditelja koristi uređaj tokom celog obroka", kaže ona. Radeski dodaje da je bilo "mnogo slučajeva u kojima je bilo veoma malo interakcije, oštre interakcije ili negativne interakcije" između odraslih i dece.

Radeski radi na tome da Američka akademija za pedijatriju razvije smernice za pametno korišćenje smart telefona pred decom – isto kao što akademija ima savet za roditelje kod gledanje TV-a (ne za decu mlađu od dve godine).

U međuvremenu, odvajanje od uređaja tokom određenog vremena, kao što je vreme obroka, priča i vreme za spavanje, može pomoći da se minimiziraju negativni efekti koje pametni telefoni imaju na odnos roditelja i dece.

"Koristite telefon, ali ne tokom obroka kada je vreme za negovanje porodične zajedništva i bliskosti", ističe dr Vendi Sju Svanson sa Dečije klinike u Sijetlu i autorka bloga.

Isto tako, odgovoranje na imejl ili skrolovanje po Fejsbuku, dok deca čekaju ili pokušavaju da dobiju malo pažnje nije fer prema njima i moglo bi da promeni prirodu odnosa sa decom ako ona ne osećaju da su važni kao uređaj.

"Ovi podaci su otrežnjujući, jer mi kao roditelji zaista treba da razmislimo tome kako nam ovi uređaji ne samo odvlače pažnju, već i potencijalno menjaju to ko smo mi zaista kao roditelji", kaže Svanson.

Uspostavljanje pravila o "nekorišćenju uređaja" u određeno doba dana ili mesta u kući takođe može pomoći. To ne samo da poboljšava odnose između male dece i njihovih roditelja, već i uči decu o tome kako da se pravilno angažuju sa ljudima tokom razgovora ili interakcija tokom odrastanja.

"Moja briga je da li će upotreba uređaja postati preterana, i zameniti našu svakodnevnu interakciju, a onda deca neće imati mnogo prakse u razgovoru, čitanju društvenih signala i reagovanju na nešto što druga osoba izražava", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom