Zašto trudnice postaju zaboravne pred kraj trudnoće?

Svaka žena koja je bila trudna doživela je iskustvo lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a naučnici kažu da je reč o sasvim normalnoj pojavi u kasnijim stadijumima trudnoće.

To je potvrdilo i istraživanje koje je dokazalo da žene u poslednjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja imaju problem s prostornim pamćenjem, odnosno često ne mogu da se sete gde su stavile određene stvari.

Teškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

"Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija", pojasnila je vođa istraživanja Dajana Farar sa Univerziteta Bradford iz Velike Britanije.

Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisete gde su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi se došlo do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon porođaja.

  • zaboravne hmmm

    16.03.2017 10:36
    sprecene
    Zato jer znaju da nema se#A minimum dva meseca posle porodjaja..

    xaxaxxaxaxaxa.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.