Kafa u trudnoći može uticati na veličinu bebe

U zavisnosti od istraživanja, preporučena dnevna doza kofeina u trudnoći je manje od 200 miligrama.
Kafa u trudnoći može uticati na veličinu bebe
Foto: Pixabay
Ipak, čak i ako konzumirate manje kofeina od te količine, on bi mogao imati negativne posledice na vaše dete.
 
Naučnici sa univerziteta u Dablinu okupili su se u zajedničkom istraživanju i pod vođstvom doktora Ling-Vei Čena proučavali su 941 porodilju i njihovu novorođenu decu. Došli su do zaključka da kofein ograničava dotok krvi u posteljicu, što rezultira manjom porođajnom težinom kod dece ili pak preranim porođajem.
 
Kako su naveli u rezultatima istraživanja, zbog dodatnih pola šoljice kafe koju su svakodnevno konzumirale u prvom tromesečju, porođajna težina bebe smanjila se za 72 grama. Osim toga, deca su rođena i s manjom dužinom i manjeg obima glave. 
 
"Preporučili bismo ženama koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne da barem ograniče unos kafe i čaja s teinom", izjavio je dr Čen za Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom