Naučnici razvili sistem koji tumači bebin plač

Bebin plač zahteva pažnju, ali zabrinutim roditeljima često je teško da razumeju u čemu je tačno problem.
Naučnici razvili sistem koji tumači bebin plač
Foto: Pixabay
Grupa američkih naučnika razvila je sistem veštačke inteligencije koji može da razlikuje kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.
 
Roditelji često uspevaju da interpretiraju plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogreše), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obeležja koja roditelji prepoznaju svesno i nesvesno.
 
Iako je indentifikovanje obrazaca utkanih u kakofoniju dečjeg plača bilo preteško i za naučnike, najnovije aplikacije veštačke inteligencije nude rešenja.
 
Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju. Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Google-a i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.
 
"Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem", rekla je Lićuan Liu, profesorka na univerzitetu Severni Ilinois i jedna od članica istraživačkog tima.
 
"Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju", rekla je. "Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, treba izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije", pojasnila je Liu.
 
"Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege", kazala je Liu.
 
"Tražimo saradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, pa se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu", dodala je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom