Koje je pravo vreme da vaša beba napravi prve korake

Bebini prvi koraci važan su trenutak, kako za njih tako i za roditelje. Većina beba svoje prve korake napravi s godinu dana, ali s obzirom na to da je svako dete drugačije, neke od njih mogu prohodati ranije, a neke kasnije.
Koje je pravo vreme da vaša beba napravi prve korake
Foto: Pixabay
Bebe obično počnu da puze između sedmog i desetog meseca života. Oko devetog meseca bebe počnu da se dižu držeći se obično za nameštaj koji im pomaže da budu stabilne. 
 
"Ovo je obično znak da bi uskoro mogle da naprave svoje prve samostalne korake. Jednom kad se vaša beba oseti sigurnom, počeće da pravi male korake držeći se za vašu ruku ili neki predmet. Ovo je vreme kada treba da obložite oštre ćoškove namjštaja kako se beba ne bi povredila", rekla je pedijatar dr Šerilin Čečini iz Njujorka.
 
"Ovo je takođe vreme kada će vaše dete verovatno čučnuti i možda dohvatiti igračku s poda iz stojećeg položaja. U tom trenutku bi moglo da napravi i nekoliko koraka, ali još uvek neće biti spremno da se odvaži na samostalno hodanje", objasnila je pedijatar.
 
Nekoliko nedelja nakon toga velika je verovatnoća da će napraviti svoje prve drhtave korake. U početku to može biti samo jedan korak, ali uskoro bi moglo da ih bude i više odjednom. U početku će hodati s raširenim nogama i stopalima usmerenim ka spolja kako bi održalo stabilnost. 
 
"Prvi koraci se obično događaju oko prvog rođendana, samouveren hod do 14. ili 15. meseca života. Međutim, treba spomenuti da neke bebe ne prohodaju do svojeg 16. ili 17. meseca, pa čak i kasnije", istakla je dr Čečini.
 
"Mnogi roditelji očekuju da će njihovo dete sedeti, puzati, hodati, ali to ponekad nije slučaj. Neke bebe umeju da preskoče fazu puzanja nakon čega kreću odmah da prave prve korake", dodala je.
 
Iako ćete možda doći u iskušenje da detetu kupite hodalicu, Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje njihovo korišćenje jer njome možete obeshrabriti svoje dete da nauči da hoda, ali i uspori ga u razvoju.
 
"Hodalice mogu usporiti razvoj hoda i mogu dovesti do ozbiljnih povreda. Bebe se u hodalicama mogu prevrnuti, pasti na stepenicama ili doći na opasna mesta koja im inače nisu dostupna", rekla je doktorka.
 
"Kako biste bebu podstakli da hoda, pustite je da puzi, ustaje i istražuje samostalno koliko je god to moguće. To takođe znači da ih treba manje nositi kako bi bili motivisaniji za kretanje. Osim toga, bebu je najbolje pustiti da hoda bosa. To im pomaže da razviju ravnotežu i koordinaciju i steknu veću stabilnost zahvaljujući nožnim prstićima", zaključila je. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom