Strazbur presudio: Dozvoljen brak između zeta i svastike

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je utvrdio je da je Grčka prekršila pravo na brak kada je poništila brak zaključen između bivšeg zeta i svastike i naložila toj zemlji da im isplati odštetu.
Strazbur presudio: Dozvoljen brak između zeta i svastike
Foto: Pixabay
Georgios Teodorou (68) i Sofija Tsotsorou (62) iz Korope, tužili su Grčku jer su im grčki sudovi poništili brak zbog bliskog pobočnog srodstva, s obzirom da je Sofija sestra Georgiosove prve žene P.T. sa kojom je formalno bio u braku 30 godina i ima ćerku.
 
U presudi Evropskog suda, koja je danas objavljena na njegovom sajtu, navodi se da je poništavanjem braka prekršeno pravo na brak garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ova presuda je osnov za zaključenje novog validnog braka između nepriznatih grčkih supružnika.
 
Georgios Teodorou i njegova prva žena P.T. venčali su se 1971. a razveli su se 30 godina kasnije odlukom Atinskog okružnog suda 2001. godine, koji je utvrdio da od 1996. žive razdvojeno. Konačno su razvedeni 2004. godine. Teodorou se već 2005. godine oženio sestrom svoje prve žene, Sofijom Tsotsorou u religioznoj formi, ali se sledeće godine P.T. žalila javnom tužiocu, tvrdeći da je brak ništav (nevažeći) na osnovu bračnog srodstva između dva supružnika.
 
Okružni sud je 2010. godine poništio brak na osnovu člana 1357. Grčkog građanskog zakonika, koji posebno zabranjuje brak između osoba povezanih pobočnim srodstvom do trećeg kolena.
 
U svojoj odluci sud je istakao da su podnosioci predstavke bili srodnici u drugom stepenu pobočnog srodstva. Viši sudovi u Grčkoj su takođe odbili njihove žalbe, pa su se nepriznati supružnici 2015. godine žalili Evropskom sudu. Ovaj sud je zaključio da je "poništenje njihovog braka nesrazmerno ograničilo njihovo pravo na sklapanje braka do te mere da je narušena suština tog prava".
 
Dosudio je podnosiocima predstavke po 10.000 evra na ime nematerijalne odštete, kao i po 4.120 evra na ime troškova postupka, sa kamatama.
 
Sud je u obrazloženju odluke podsetio da među državama članicama Saveta Evrope postoji konsenzus u vezi sa bračnom smetnjom kada su u pitanju sestre i bivši zet i posebno obratio pažnju na to. Kao drugo, sud je imao u vidu da ovaj par nije naišao na prepreke kada je sklapao brak kao i da nacionalne vlasti tom braku nisu ništa prigovorile u vreme zaključenja.
 
Pored toga, sud podseća da grčki zakoni traže ispunjenje niza proceduralnih zahteva pre zaključenja braka, pored ostalog da budući supružnici javno objave svoje namere, a u ovom slučaju nikakvih prigovora u to vreme nije bilo.
 
P.T. se žalila tužiocu tek nakon godinu i pet meseci od zaključenja braka, a on je reagovao sedam meseci kasnije, odnosno skoro dve godine nakon zaključenja braka.
 
Kada su u pitanju argumenti grčke vlade, koji se tiču "bioloških činjenica" i rizika od zbrke, Evropski sud je zaključio da ti problemi nisu nastali u ovom slučaju.
 
"Nije jasno koje su to tačno 'biološke činjenice ili praktični rizici od zbrke' koji sprečavaju podnosioce predstavke da budu u braku, s obzirom da nisu krvni srodnici i da nisu imali zajedničku decu", napomenuo je sud u Strazburu.
 
Takođe, povodom argumenta Vlade da je postojala potreba za komunikacijom između članova porodice i spoljneg sveta, Evropski sud je primetio da Vlada nije precizirala na koji način bi zabrana ovog braka mogla da pomogne ili da služi takvoj komunikaciji.
 
Sud je podsetio i da su podnosioci predstavke trenutno lišeni svih prava koja imaju bračni drugovi, a koja su, ipak, uživali 10 godina.
 
Inače, u Srbiji je brak između bivšeg zeta i svastike dozvoljen.
  • Bivša svastika

    05.09.2019 21:18
    Pade mi kamen sa srca kad pročitah poslednju rečenicu :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.