Maženje i grljenje sa decom je važno za razvoj mozga, posebno do treće godine

Majke imaju urođeni nagon za maženjem svoje dece, ali ovi iskazi nežnosti doprinose i razvoju dečijeg mozga.
Maženje i grljenje sa decom je važno za razvoj mozga, posebno do treće godine
Foto: Pixabay
Kad se bebe rode, sve njihove moždane ćelije su na svom mestu, ali postoji vrlo malo veza između njih. Učenje podrazumeva formiranje veza između moždanih ćelija - neurona. Kad bebe primaju nove informacije putem svojih čula i iskustava, uspostavljaju se te veze.
Adekvatnom stimulacijom bebe proces među neuronima odvija se brzinom od milion veza u sekundi, ali ako beba ne dobija odgovarajuće stimulacije prilika za izgradnju tih veza bi mogla biti zauvek izgubljena.
 
Grljenje, maženje i povezivanje s bebama i malom decom pomaže u stvaranju tih veza iz nekoliko razloga. Ljudi su programirani da napreduju uz pomoć ljudskih interakcija. Bebe žude za interakcijama kako bi postigle taj napredak i razvoj.
Bebe
 
Mnogo pre nego što bebe razumeju govorni jezik, povezuju se sa svojim roditeljima dodirom. Koža je najveći organ pa je značajno zastupljen u mozgu. 
 
Svaka stimulacija bebine kože stimuliše veliki deo mozga i omogućava izgradnju mnogih veza. Jednostavnim držanjem i maženjem svoje bebe pomažete u stvaranju tih veza i činite svoju bebu pametnijom.
 
Masaža bebe još je jedan izvrstan način stimulisanja bebine kože i stvaranja tih veza. Rezultat je još bolji ako razgovarate s bebom dok je masirate. Uspostavite kontakt očima i razgovarajte o svakom delu bebinog tela koji dodirujete. 
 
Ako kažete: "Masiram tvoju nogicu", bebe se razvijaju kroz tri čula. Vizuelno su fokusirane na vaše lice, slušaju vaš glas i osećaju vaše dodire. Takođe će povezivati reči sa delom tela i uspostavljati temelje za izgradnju vokabulara.
 
Mala deca
 
Mala deca razvijaju osećaj samosvesti i odvajanja od vašeg tela kako bi istražila svet. Ponekad će se osvrtati da provere da li ste u blizini i vraćaće vam se da se uvere u to. 
 
Ako ih zagrlite s puno ljubavi kad se vrate, uveravate ih da ste u blizini, nudite podršku i ohrabrenje. To im daje samopouzdanje da ponovo krenu sama i istražuju svet. Takođe grade te važne moždane veze, znajući da ste tu da ih podržite.
 
Pokušajte zagrljaje i maženje da ugradite u dnevnu rutinu. Mala deca napreduju s rutinama jer one daju predvidljivost i stabilnost njihovim životima. Kad znaju šta mogu da očekuju, smirenija su i stabilnija.
Predškolci i starija deca
 
Kada je vaše dete predškolskog, pa čak i školskog uzrasta, zagrljaji su i dalje ključni za njegov socijalno-emotivni razvoj, mentalno zdravlje i samosvest. 
 
Pokušajte da integrišete zagrljaje i maženje u rutinu nakon povratka iz škole. Na primer, svaki put kad dete dođe iz škole, možete se maziti i grliti deset minuta. Neka vam ispriča sve o svom danu, osećanjima, postignućima, nesigurnostima i izazovima.

Teme

bebe
  • Dvebebe

    25.08.2022 06:44
    Pre skole!
    Mnogo je bolje pre skole, jer kad se vrati sansa je min 30% da je ucinilo neku nepodopstinu u skoli, pa bi onda to bio potpuno pogresan signal. Mazenje pre, a prica posle skole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom