Deset vrsta igara koje su korisne za rast i razvoj dece

Igra je ključna za rast i razvoj dece jer im nudi prilike za istraživanje i učenje.
Deset vrsta igara koje su korisne za rast i razvoj dece
Foto: Pixabay
Deca obično uče nove stvari i poboljšavaju društvene sposobnosti uključivanjem u različite vrste igara. To pomaže u razvoju veština poput rešavanja problema, sposobnosti preuzimanja rizika, kreativnosti, rešavanja sukoba i kvalitetne komunikacije. Ovo su različite vrste igara i njihove prednosti.
 
1. Samostalna igra
 
Ova vrsta igre javlja se kod male dece, često između dve i tri godine. U samostalnoj igri ona se zabavljaju sama i ne zahtevaju ničije učešće. Takođe, možda neće primetiti drugu malu decu. Roditelji mogu biti zabrinuti zbog samoizolacije svog deteta, ali to je sasvim normalno.
Nekoliko primera samostalne igre su situacije kada deca sama listaju knjigu, igraju se Lego setovima ili rešavaju zagonetku. To ih priprema za igru s drugima u budućnosti. Takođe, kada se deca samostalno igraju, vežbaju svoje motoričke i intelektualne sposobnosti.
 
2. Igra posmatrača
 
Tokom igre posmatrača deca samo gledaju drugu decu koja su uključena u društvenu igru, umesto da aktivno učestvuju. To je normalna faza u razvoju i ne znači nužno da se deca boje da se igraju s drugima. Gledajući, uče o drugoj deci i društvenim interakcijama među ljudima, piše MomJunction.
3. Paralelna igra
 
To je kada se deca igraju blizu jedno drugog, ali ne igraju se zajedno. Tokom paralelne igre uče da se igraju bez ometanja ili uticaja jedno na drugo. Primer je kada se dvoje dece igra svojim autićima, ali bez interakcije jedno s drugim.
 
Drugi primer je kada se dete približi grupi dece, uzme igračku i počne da se igra samo, bez razgovora ili interakcije s drugima. Ova vrsta igre pomaže deci da uče o različitim načinima interakcije. Takođe im pomaže u vežbanju novih veština.
 
4. Asocijativna igra
 
Tokom asocijativne igre deca su zainteresovana za iste aktivnosti ili korišćenje istih igračaka kao i druga deca, ali nemaju potrebu da s njima komuniciraju. Jedan od primera je kada se deca igraju na istom toboganu u parku, ali svako od njih izvodi različite aktivnosti, poput spuštanja niz tobogan, penjanja ili skakanja.
 
Ova igra postavlja temelje za razvoj novih komunikacijskih i društvenih veština, za saradnju s odraslima i decom.
 
5. Kooperativna igra
 
Igra saradnje uči decu da rade i igraju se s drugima. Nisu zainteresovana samo za aktivnost već i za decu uključenu u nju. Budući da deca još uče da se druže, moglo bi im biti teško da dele, pregovaraju ili postignu kompromis.
 
Ova vrsta igre, dakle, uključuje sukob, što je sasvim normalno. Na primer, ako grupa dece gradi nešto od kocki, može se stalno sukobljavati oko postavljanja kocki. Kooperativna igra pomaže im u učenju rešavanja problema, rešavanja sukoba i timskog rada.
 
6. Digitalna igra
 
Postoje različiti oblici tehnologije koji nude dobar sadržaj s velikim opsegom angažmana i učenja za decu. Iako digitalna igra, uključujući videoigre, ima ograničenja u smislu telesne aktivnosti, pruža kognitivnu stimulaciju kada se koristi ispravno i pod roditeljskim vođstvom.
 
Digitalna igra poboljšava digitalnu pismenost i IT veštine. Takođe, mogla bi poboljšati učenje i akademski uspeh.
 
7. Aktivna igra
 
Uključuje fizičko kretanje dece i može se odvijati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Igra na otvorenom obuhvata sportove i aktivnosti kao što je igranje fudbala. S druge strane, igra u zatvorenom može uključivati jednostavne aktivnosti, poput plesnih zabava, savladavanja prepreka u zatvorenom ili kuglanja.
 
Aktivna igra mogla bi pomoći deci u prepoznavanju sopstvenih sposobnosti i vežbanju veština naučenih u drugim vrstama igara. Ova ih vrsta igre navikava na suočavanje s pobedom i porazom.
 
8. Kreativna igra
 
Kreativna igra sastoji se od nekoliko umetničkih aktivnosti, kao što su slikanje, ples, pevanje ili gluma. Inspiriše decu da budu inovativna, kreativna i da razmišljaju izvan okvira.
9. Dramska igra
 
To je vrsta igre u kojoj deca preuzimaju uloge i glume ih kako bi istražila sebe i svoju okolinu. Pretvarajući se da su neko ili nešto drugo, deca mogu naučiti nove načine izražavanja ili razmene misli i ideja. To pomaže deci da steknu kreativne sposobnosti rešavanja problema.
 
10. Simbolična igra
 
U ovoj igri deca izmišljaju prizore iz mašte. Simbolična igra je igra uloga u kojoj se deca vide u različitim ulogama odraslih, poput doktora, trgovca i slično. Pomaže deci da upravljaju situacijama i sukobima. Simbolična igra pomaže im u razvoju jezika i razumevanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom