Psihološkinja objašnjava zašto deca vole da svlače lutke

Ako ste roditelj ili često boravite u blizini male dece, sigurno ste primetili da imaju naviku da skidaju odeću sa svih lutaka.
Psihološkinja objašnjava zašto deca vole da svlače lutke
Foto: Pixabay
Iako je ova pojava sasvim uobičajena, mnogima još nije jasno zašto se događa. Kao što Alisa Roberts, psihološkinja i spisateljica u Practical Psychology, kaže za portal Scary Mommy, iza toga stoji više razloga.
"Razlozi zbog kojih deca često svlače svoje lutke mogu se grupisati u tri glavne kategorije, a to su istraživanje, imitacija i kreativnost. Prvo, deca mogu da skinu odeću svojih lutaka kako bi istraživala svet oko sebe. Deca su prirodno znatiželjna i vole da uče o predmetima i ljudima u svome okruženju. Skidajući odeću s lutke, možda pokušavaju da razumeju kako odeća funkcioniše, kako pristaje lutki i kako se može skinuti. Ova vrsta istraživanja takođe može biti način da deca vežbaju svoju finu motoriku i koordinaciju", objašnjava psihološkinja.
Takođe, mogu oponašati odrasle oko sebe. 
 
"Deca neprestano posmatraju i uče od odraslih oko sebe, a možda vide odrasle kako skidaju svoju odeću ili presvlače odeću svojih lutaka jer odrasli presvlače njih. Ova vrsta imitacije takođe može biti način na koji deca vežbaju i uče o društvenim ulogama i normama, kao što su vrste odeće prikladne za različite prilike."
 
Na kraju, Roberts napominje da bi to takođe mogao biti način na koji deca izražavaju kreativnost i maštovitu igru. 
 
"Lutke i druge igračke mogu deci biti platno za stvaranje sopstvenih priča i scenarija, a presvlačenje lutke može biti način da deca dodaju detalje i dubinu tim pričama. Na primer, dete bi moglo promeniti odeću svoje lutke kako bi odgovarala okruženju zamišljene igre, kao što je oblačenje kupaćeg kostima da bi se išlo na plažu."
 
Ličnost vašeg deteta takođe može uticati na njegovo ponašanje, a to uključuje sklonost uklanjanju ili rešavanju lutkinog modernog izgleda, dodaje psihološkinja Roberts. 
 
"Na ponašanje dece mogu uticati i njihovo emocionalno stanje ili odnosi s drugima. Dete koje se oseća teskobno ili je pod stresom može tražiti utehu igrajući se sa svojim lutkama, uključujući i presvlačenje odeće. Nasuprot tome, društvena ili samopouzdanija deca mogu koristiti svoje lutke za interakciju s drugima i pričanje priča."
  • Mihajlo

    26.03.2023 16:48
    Kakvo epohalno naučno istraživanje i otkriće. Ma za pet Nobelovih nagrada. Zaludan pop i jariće krsti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom