Plan Nemačke da legalizuje kanabis zabrinuo roditelje

Mnogi roditelji u Nemačkoj zabrinuti su zbog vladinog plana da legalizuje kanabis za odrasle, jer strahuju da to može da ima posledice po decu.
Plan Nemačke da legalizuje kanabis zabrinuo roditelje
Foto: Pixabay
Anketa zdravstvenog osiguranja KKH pokazala je da 63 odsto roditelja dece mlađe od 18 godina brine da legalizacija konzumacije kanabisa za odrasle može da spusti i prag inhibicije kod maloletnih, prenosi DPA.
 
Prema anketi koju je sprovela agencija Forsa, 73 odsto roditelja strahuje od mogućih moždanih posledica, a 70 odsto se plaši psihičkih poremećaja, kao što su promene raspoloženja ili anksioznost.
Neurolog Martin Korte sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu predlaže da se upotreba kanabisa dopusti osobama koje imaju najmanje 25 godina.
 
"Razvoj frontalnog dela mozga prestaje tek polovinom dvadesetih godina", objasnio je Korte.
Kanabinoidi posebno utiču na čeone režnjeve, koji su važan deo frontalnog dela mozga. Mladi koji redovno uzimaju marihuanu rizikuju smanjenje sposobnosti da planiraju svoje postupke, rešavaju probleme ili da kontrolišu impulse.
 
Nemačka planira da od 1. aprila punoletnim osobama dozvoli da legalno poseduju određenu količinu kanabisa, a legalizovaće se i uzgajanje manjih količina.
 
Od 1. jula dodatno će biti moguće i osnivanje klubova, čiji će članovi moći zajedno da uzgajaju kanabis.
  • Istok

    06.02.2024 23:40
    Apsurdistan
    Pazi Jovo, tvoj komentar je do sada pročitalo 16 osoba kojima se ne sviđaju činjenice. Jezivo gde nam deca rastu.
  • Jovo Travar

    06.02.2024 13:58
    Upotreba kanabisa kod mladih je u globalnom padu. U Kanadi nakon legalizacije (gde 73% odraslih kupuje kanabis u legalnim tokovima) nije došlo do porasta korišćenja medju maloletnicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom