Često preskačete doručak? Evo kako to može da utiče na vaše zdravlje

Ljudi koji redovno preskaču doručak imaju značajno veći rizik od razvoja metaboličkog sindroma - grupe stanja koja povećavaju verovatnoću srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanog udara.
Često preskačete doručak? Evo kako to može da utiče na vaše zdravlje
Foto: Pixabay
Metabolički sindrom se dijagnostikuje kada osoba ima najmanje tri od sledećih pet indikatora: visok šećer u krvi, visok krvni pritisak, visoke trigliceride, visok holesterol i prekomerno nakupljanje masti oko struka, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu "Nutrients", prenosi Index.hr.
 
Naučnici iz Kine analizirali su devet međunarodnih studija koje su obuhvatile 118.385 učesnika iz Koreje, Japana, SAD i Irana. Zaključak je bio jasan: preskakanje doručka povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma.
Iako nisu sve studije dale identične rezultate, ukupni podaci su pokazali jaku povezanost. Istraživanje iz Irana pronašlo je vezu između preskakanja doručka i nakupljanja masti u predelu stomaka.
 
Japanske i američke studije nisu pronašle istu vezu, ali su potvrdile negativan uticaj na šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak.
 
Istraživači ističu da na ove rezultate može uticati niz faktora kao što su san, ishrana, genetika i životne navike, ali se preskakanje doručka ispostavilo kao konstantan obrazac rizika.
Zašto je doručak toliko važan?
 
Naučnici veruju da preskakanje doručka remeti cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji biološki sat koji kontroliše metabolizam. Kada telo ne prima hranljive materije ujutru, to može dovesti do poremećaja u regulaciji šećera i masti.
 
"Ljudi koji doručkuju imaju tendenciju da jedu manje tokom dana, što pomaže u kontroli težine i nivoa šećera u krvi", rekao je barijatrijski hirurg dr Mir Ali za "Medical News Today".
 
Autori studije napominju da, međutim, postoje ograničenja: nisu uzeli u obzir socioekonomski status, kvalitet ishrane ili razlike u metodama istraživanja u različitim zemljama.
Preskakanje doručka nije isto što i povremeni post
 
Istraživači upozoravaju da se nalazi ne odnose na povremeni post.
 
"Povremeni post je strukturirani režim ishrane koji uključuje jasno definisane cikluse posta i jedenja", kažu autori.
 
Za razliku od nasumičnog preskakanja obroka, ljudi koji praktikuju povremeni post imaju tendenciju da imaju organizovaniji pristup ishrani, redovnije vežbaju i pažljivije biraju hranu.
 
Kako doručak može podržati zdravlje srca i metabolizma?
 
Ako ne postite namerno, stručnjaci preporučuju da nikada ne preskačete doručak, već da ga pretvorite u zdrav ritual.
 
Ključ je u jelu kvalitetne hrane koja podstiče stabilnu energiju i ravnotežu šećera u krvi.
 
Preporučene opcije uključuju:
  • ovsena kaša sa voćem i orasima,
  • grčki jogurt sa medom i semenkama,
  • omlet od povrća,
  • tost sa avokadom,
  • smuti od svežeg voća i proteina.
 
Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i blagovremena medicinska terapija, ako je potrebno, ključni su za dugoročno zdravlje.
 
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • RedShield

    24.10.2025 09:04
    ?!
    "Autori studije napominju da, međutim, postoje ograničenja: nisu uzeli u obzir socioekonomski status, kvalitet ishrane ili razlike u metodama istraživanja u različitim zemljama."
    Добро да су ово напоменули. Самим тим ови резултати више служе да попуне "научно популарне" рубрике.
    Свакако да је култура исхране један од најважнијих елемената у нашим животима и сигурно да ту постоји доста простора за унапређење. Нажалост, не постоје јасни ставови ни науке ни компетентних ауторитета по овом питању. Зато нас затрпавају које-каквим саветима: ово је здраво, ово није, ово помаже за ово, за оно, немојте ово... А с друге стране конзумеризам удара у стомак (али буквално :)).
    Ја мислим да свако треба да нађе свој ритам и начин исхране који одговара његовом организму и ритму живота. Ја "доручкујем" између 10.30 и 12.30 и ручам око 18. После тога се трудим да не једем ништа до следећег доручка. Једем све и постим среду и петак.
    Једног лепог дана када будемо имали своју државу која ће водити рачуна о својим грађанима (а не о белосветским бизнисима) имаћемо сигурно и институте који се баве овом важном темом.
    Средње име ми је Утописта.
    Уздравље.
  • Dadirladada

    24.10.2025 08:25
    @N.d. Pa to voce i jogurt su ti dorucak, tako da nisi nista preskocio samo si vrv kaloriski dosta smanjio u odnosu na nas "klasican" dorucak. Poz
  • N.d

    24.10.2025 07:58
    N.d
    Vec 5 godinu ne doruckujem i mnogo mi prija. Nema vise tezine stomaka i sala oko njega. Okretniji sam laksi i visak kilograma se istopijo sto ne znaci da drugome prija. Prvi obrok je oko 13 h do tada voda kafa caj jogurt sta god i voce samo jedan komad. Normalno rucam dok je vecera oko 20h koja nije nista posebno. Obzirom da se na poslu ne trosim koji je kancelarijski ovo je sasvim dovoljno za mene. Da se trosim i telo trazi vecu kolicinu hrane i energije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

EU planira zabranu filter i e-cigareta

Filter i elektronske cigarete uskoro bi mogle biti istorija u EU, jer Savet EU namerava da sledi predlog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i planira njihovu zabranu, piše austrijski dnevni list Hojte.